Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Moldova 1 Promo

23 Iun. 2022 / 12:59

Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgenţă (VIDEO)

Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 45 de zile. Decizia a fost luată cu votul a 59 de deputaţi PAS, după ce premierul Natalia Gavriliţa a argumentat în plen necesitatea prelungirii stării de urgenţă şi a abilitării Comisiei Situaţii Excepţionale de adopta măsurile necesare pentru a putea gestiona crizele generate de războiul din Ucraina.


Şefa Executivului a specificat că Guvernul nu solicită abilităţi suplimentare pentru Comisia Situaţii Excepţionale decât cele pentru care Parlamentul a votat anterior. 

„M-am angajat în faţa Parlamentului că acţiunile Guvernului pe care îl conduc nu vor depăşi limitele mandatului atribuit de Parlament, că Guvernul, prin intermediul Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, va acţiona într-un mod transparent, iar derogările pe care le va face de la cadrul legal vor fi proporţionale şi necesare pentru gestionarea şi depăşirea situaţiei de urgenţă. Am îndeplinit această promisiune şi vom continua să o respectăm, în continuare. Cu toate acestea, doresc să subliniez şi faptul că legea trebuie respectată de către toţi, iar atunci când ea este încălcată autorităţile statului trebuie să îşi facă datoria”, a declarat prim-ministra. 

Natalia Gavriliţa a mai spus că prognozele nu indică încetarea războiului  în statul vecin şi nici dispariţia sau atenuarea riscurilor de securitate în regiune şi pentru Republica Moldova, inclusiv de ordin economic, energetic, umanitar şi militar. 

„Considerăm justificată solicitarea noastră cu care am venit astăzi în faţa Parlamentului de prelungire a stării de urgenţă în Republica Moldova pentru o  perioadă de 45 de zile, începând cu 24 iunie 2022. Nu solicităm abilitarea de a putea adopta măsuri suplimentare celor pentru care Parlamentul şi-a dat deja acceptul”, a comunicat premierul. 

Şefa Executivului a vorbit şi despre măsurile anterioare întreprinse de Guvern în perioada stării de urgenţă.

„Acestea au vizat securitatea frontierei, ordinea şi securitatea publică, gestiunea fluxului de refugiaţi, plasamentul temporar al acestora, încadrarea copiilor în procesul educaţional, asistenţa medicală acordată refugiaţilor şi incluziunea socială a acestora, asistenţa financiară şi ajutorul umanitar, facilităţile financiare acordate în vederea susţinerii refugiaţilor, dar şi asigurarea energetică a ţării, precum şi procedurile necesare pentru gestionarea crizei în domeniul transportului de mărfuri şi minimizarea consecinţelor întreruperii lanţurilor de aprovizionare”, a menţionat prim-ministra.

Deputaţii fracţiunii Şor au votat împotriva prelungirii stării de urgenţă.

„Fracţiunea Partidului Şor consideră că prelungirea stării de urgenţă prezintă abuz de putere, uzurparea puterii de stat şi exercitarea ei în nume propriu şi un atentat grav asupra Constituţiei şi instituţiilor democratice în fracţiuni pentru care Codul penal al Republicii Moldova prevede pedepse extrem de aspre”, a declarat Marina Tauber, deputată a Partidului Şor.

Şi deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) s-au exprimat împotriva prelungirii stării de urgenţă.

„Nicio ţară din vecinătate cu Ucraina, în afară de Moldova nu au instituit stări de urgenţă ei au continuat să acţioneze în limita legislaţiilor naţionale. În cele opt luni de stare de urgenţă nu aţi venit niciodată cu o dare de seamă la ceea ce s-a făcut cu toate că cetăţenii cer acest lucru. Din păcate, când a fost investit Guvernul Gavriliţa s-a vorbit un Guvern anti-criză, în realitate a devenit Guvern care a generat doar crize şi situaţii de urgenţă, iar în continuare vom avea situaţii de urgenţă şi în alte domenii”, a menţionat Vasile Bolea, deputat BCS.

Amintim că starea de urgenţă în Republica Moldova a fost prelungită astăzi pentru a treia oară de la începutul războiului în Ucraina, pe 24 februarie. 

Comentarii