Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: trm.md

Ştiri / Moldova 1 Promo

21 Apr. 2022 / 21:18

Persoanele care vor purta panglica Sfântul Gheorghe vor fi citate la secţiile de poliţie, atenţionează şeful IGP

Persoanele care vor purta panglica Sfântului Gheorghe pe 9 mai, atunci când în Republica Moldova este marcată Ziua Victoriei, vor fi documentate şi ulterior vor achita amenzi, conform legii. Declaraţia a fost făcută de şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu, în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroşie” de la Moldova 1.

„Poliţia va acţiona corespunzător conform cadrului normativ, fără devieri, indiferent de gen. Se va realiza un proces de constatare a faptei respective, de documentare, de fixare a tuturor circumstanţelor la faţa locului. Persoanele care vor fi indicate la locul faptei, vor fi citate la secţiile de poliţie”, a spus şeful IGP.

Pe de altă parte deputatul BCS Grigore Novac invitat la emisiune, a menţionat că decizia luată de Parlament privind interzicerea acestui simbol „este un spectacol de prost gust” şi interzicerea panglicii sfântului Gheorghe „nu modifică sub nici o formă situaţia în Ucraina”. Acesta a reiterat că pe 9 mai va merge şi va sărbători Ziua Victoriei.

„Acesta este un spectacol de prost gust şi se inventează tot felul de iniţiative deocheate. Chiar dacă au interzis panglica Sfântului Gheorghe, situaţia social-economică nu s-a îmbunătăţit în ţară, nici tarifele la energia electrică sau carburanţi nu au scăzut. Noi dacă dorim să fim un stat neutru, trebuie să ne abţinem de la tot felul de acţiuni şi declaraţii nechibzuite”, a relatat Novac.

La rândul său, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a declarat că Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor „are indicaţie de la Moscova ca să legalizeze ocupaţia militară în regiunea transnistreană”. Totodată, deputatul PAS a spus că victimele celui de-al Doilea Război Mondial nu au nevoie de acest simbol.

„Noi nu putem să permitem în societatea noastră propaganda nazismului. Panglica sfântului Gheorghe au devenit simboluri ale omuciderilor barbare în Ucraina, iar copii ucişi în ţara vecină se identifică cu această panglică”.

Amintim că, preşedinta Maia Sandu a promulgat legea cu privire la interzicerea acestei panglici pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi a altor simboluri care instigă la ură şi război, printre care literele „V” şi „Z”. Legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Şefa statului a precizat că interzicerea simbolurilor nu influenţează comemorarea eroilor care au luptat în cel De-al Doilea Război Mondial.

Menţionăm că pentru promovarea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar persoanele juridice şi cu funcţii publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de până la 18.000 de lei.

Comentarii