Ştiri

Sursa imaginii: Ministerul Sănătăţii

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Moldova 1 Promo

09 Aug. 2022 / 16:40

România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu

România a donat ţării noastre peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Informaţia a fost comunicată de Ministerul Sănătăţii de la Chişinău.

Comprimatele sunt repartizate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate din teritoriu, la indicaţia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova. La fel, ANSP a elaborat o instrucţiune cu privire la administrarea medicamentului.

„Vă comunicăm că în prezent nu există pericol radiologic. Îndemnăm populaţia la calm”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Deocamdată, ministerul nu a precizat cum vor fi repartizate pastilele. 

Menţionăm că România a început luni, 8 august, o campanie naţională de distribuire a iodurii de potasiu 65 mg, în contextul în care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a subliniat „riscul sporit foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea publică şi mediul în Ucraina şi nu numai” în cazul unui incident nuclear la Centrala Atomică din Zaporojie. Aceasta se află la doar 700 km de Republica Moldova.

În acelaşi timp, specialiştii  de la Primăria Municipiului Chişinău si Direcţia Generală Asistenţă Medicală şi Socială au venit cu un şir de recomandări pentru populaţie în cazul unei scurgeri radioactive în Zaporojie.
Astfel aceştia menţionează că este nevoie de un spaţiu închis pentru adăpost, închiderea uşilor, geamurilor şi canalelor de aerisire. De asemenea, urmează a fi oprite şi sistemele de ventilare.

„Dacă va aflaţi în maşină, închideţi geamurile, opriţi sistemul de ventilaţie şi părăsiţi zona afectată. Scoateţi-vă hainele şi puneţi-le în saci de plastic. Curăţaţi-vă părul şi corpul prin spălare. Această precauţie va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv.  Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv”, se menţionează în recomandările plasate pe pagina şefului Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Socială, Boris Gîlcă.

Acesta a mai menţionat ă Ministerul Sănătăţii ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect: de unde luăm aceste pastile, dozele necesare conform vârstei şi, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii şi depozite farmaceutice. Totodată să ne spună şi cui nu sunt recomandate aceste preparate.

De menţionat că în luna mai curent, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat Ghidul acţiunilor în situaţii de risc. Materialul are la bază  recomandări de pregătire pentru eventuale situaţii de risc, acţiuni care trebuie întreprinse de oameni pentru a evita consecinţele situaţiilor excepţionale, inclusiv a incidentelor radiologice şi nucleare.

Comentarii