Ştiri

Sursa imaginii: noi.md

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Politic

03 Aug. 2022 / 15:30

Chişinăul susţine că relansarea formatului de negocieri „5+2” nu este posibilă deocamdată

În prezent nu există condiţii prielnice pentru convocarea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”. Aceasta este declaraţia făcută pentru Radio Moldova de Biroul Politici pentru Reintegrare de la Chişinău, după ce ieri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a menţionat într-un briefing de presă că Moscova este pregătită să asiste la restabilirea activităţii normale a formatului „5+2” privind reglementarea transnistreană. Pe de altă parte, unii experţi în securitate precizează că este imposibilă o asemenea reuniune, în situaţia în care Ucraina, unul din mediatori, consideră Federaţia Rusă, alt stat mediator, ca fiind agresor.

După declaraţia Mariei Zaharova referitoare la o posibilă relansare a negocierilor în formatul „5+2”, Biroul Politici de Reintegrare de la Chişinău, solicitat de Radio Moldova a precizat că în prezent nu există condiţii prielnice pentru convocarea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”. 

„În prezent nu există condiţii prielnice pentru convocarea unei noi runde a formatului de negocieri „5+2”, acesta fiind posibil de relansat după atingerea consensului între toţi participanţii conferinţei permanente”, a spus Mariana Sarî.

Relansarea negocierilor acum este imposibilă, atât din cauza că cei doi mediatori, Ucraina şi Rusia sunt în război, cât şi din perspectiva schimbării statutului unor reprezentanţi din format – a declarat experta în securitate de la Bucureşti, Angela Grămadă.

„Discuţiile nu pot fi reluate şi asta deoarece Ucraina consideră Federaţia Rusă stat agresor. Mai mult de atât, se insistă şi pe schimbarea statutului altor reprezentanţi în acest format şi aici vorbim despre societatea civilă, care încearcă să redefinească sau regândească anumite soluţii şi propuneri pentru a putea fi mai eficient acest format, dar şi discuţiile din cadrul lui”, a menţionat Angela Grămadă.

La rândul său, expertul în securitate Alexandru Flenchea, menţionează că în actualele condiţii, nu este posibilă relansarea negocierilor, dar aceasta nu este o problemă în procesul de reintegrare a ţării.

„Pentru procesul de reintegrare a ţării noastre nu este neapărat o problemă, ţinând cont de contextul regional general, pentru că sunt disponibile alte formate de negocieri, inclusiv contactele dintre Chişinău şi Tiraspol. Şi am văzut, de exemplu ca în cazul livrărilor de energie electrică, că atunci când există obiective comune şi interese comune, Chişinăul şi Tiraspolul pot să ajungă la înţelegere”, a spus Alexandru Flenchea.

Amintim, pe 2 aprilie, preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că nu exclude că formatul de negocieri „5+2”, privind soluţionarea conflictului transnistrean ar putea fi modificat din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
Ultima reuniune oficială a formatului „5+2” a avut lor la Bratislava pe 10 octombrie 2019.

Comentarii