Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

26 Sep. 2022 / 10:25

Chişinăul va cere Moscovei să nu înroleze în armata rusă moldovenii rezidenţi în Federaţia Rusă (VIDEO)

Preşedintele Maia Sandu a solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene să iniţieze consultări cu Federaţia Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetăţenilor Republicii Moldova rezidenţi în Federaţia Rusă în cadrul activităţilor de mobilizare. Totodată, ministerul şi alte instituţii vor întreprinde susţinere a cetăţenilor Republicii Moldova, care revină acasă din Federaţia Rusă. Declaraţiile au fost făcute luni, de către şeful statului în cadrul unui briefing de presă pe marginea deciziilor Consiliului Suprem de Securitate.

În acelaşi timp, Maia Sandu a anunţat că cetăţenii din raioanele de est, care se vor mobiliza de partea armatei ruse ar putea rămâne fără cetăţenia Republicii Moldova.

„Analizăm oportunitatea revocării cetăţeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetăţenia Republicii Moldova şi a Federaţiei Ruse, care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetăţenia Republicii Moldova fără cetăţenia Federaţiei Ruse şi se înrolează de partea agresorului”, a declarat preşedintele Maia Sandu.

Maia Sandu a mai menţionat că, în ultimul timp, a crescut numărul de incidente în zona de securitate, cetăţenii fiind supuşi unor controale, ce nu sunt conforme standardelor misiunii de pacificare. Reprezentanţii noştri în Comisia Unificată de Control solicită clarificări şi lucrează să de-escaladeze situaţia.

„Este evident că riscurile de securitate sunt în creştere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate şi de menţinere a ordinii publice. Toate instituţiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri”, a declarat preşedintele ţării Maia Sandu.

Comentarii