Ştiri

Sursa imaginii: privesc.eu

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Politic

30 Sep. 2022 / 13:33

Comisarul Johannes Hahn: UE va sprijini în continuare Republica Moldova în condiţiile crizei provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei (VIDEO)

Uniunea Europeană va sprijini în continuare Republica Moldova în condiţiile crizei provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Comisarul Johannes Hahn a declarat în cadrul vizitei la Chişinău că ţara noastră este pe calea corectă. Oficialul i-a transmis preşedintei Maia Sandu că cetăţenii moldoveni pot conta pe ajutorul european şi că susţinerea financiară va spori, relatează Moldova 1.


„Ar însemna să fugim de probleme dacă am spune că totul va fi bine. Sunt greutăţi, dar cred că împreună putem să le depăşim. Şi vreau să reconfirm doamnă preşedinte pentru toţi concetăţenii dumneavoastră că Europa nu e doar de partea voastră, noi chiar dorim să vă ajutăm, să vă ajutăm în probleme ce ţin de lanţurile logistice şi livrările de energie”, a declarat Comisarul European pentru Buget, Johannes Hahn.

Obţinerea statutului de ţară candidată la aderarea europeană a venit la pachet nouă recomandări din partea comisiei. În primăvară urmează evaluarea şi concluziile. Potrivit preşedintei Sandu, guvernul a pregătit planul de acţiuni şi deocamdată comisarul Johannes Hahn apreciază că perspectiva de aderare este una clară.

„Nu vrem tratament preferenţial, ci un dialog susţinut care ne va ghida mai bine pe calea leasă. Guvernul îşi propune să obţină progrese în termeni restrânşi, astfel încât să putem avansa cât mai rapid la următoarea etapă în procesul de aderare. Vrem să ne mişcăm rapid în această direcţie şi aşteptăm o cooperarea cică şi din partea comisiei şi a instituţiilor europene”, a relatat Maia Sandu.

De la începutul agresiunii ruse, Uniunea Europeană a extins sprijinul financiar, pe lângă macrofinanţarea de 150 de milioane de euro luna trecută, Bruxelles-ul a mai oferit 75 de milioane de euro pentru bugetul Republicii Moldova.

Comentarii