Ştiri

Sursa imaginii: presedinte.md

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

04 Aug. 2022 / 13:45

Comisia Naţională pentru Integrare Europeană are nouă membri noi

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi dimineaţă Comisia Naţională pentru Integrare Europeană (CNIE), pentru a aproba mai multe decizii ce vizează procesul de eurointegrare a Republicii Moldova. Una dintre decizii vizează extinderea comisiei. Astfel, mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile au fost invitaţi să se alăture Comisiei.

În total, au fost incluşi nouă membri noi:
Irina Vlah, guvernatorul Găgăuziei;
Dmitri Constantinov, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei;
Nicolae Dandiş, primarul municipiului Cahul şi vicepreşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM);
Viorel Furdui, directorul executiv al CALM;
Iulian Groza, reprezentantul Platformei Naţionale a Forumului societăţii civile a Parteneriatului Estic;
Ian Feldman, preşedintele Consiliului pentru prevenirea discriminării şi asigurarea egalităţii;
Dmitri Lecartev, administratorul Congresului Naţional al Ucrainenilor din Moldova;
Igor Zubcu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova;
Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova.

În cadrul şedinţei Comisiei au fost discutate modificările propuse în cadrul consultărilor publice pentru completarea Planului de acţiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Planul conţine acţiuni ce trebuie realizate în următoarele luni pentru a putea avansa în demersul de aderare a Moldovei. Printre acestea se numără: reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, remedierea deficienţelor în legislaţia electorală; de-oligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate şi recuperarea activelor; consolidarea capacităţii administraţiei publice şi gestionarea finanţelor publice; implicarea societăţii civile în procesele decizionale, precum şi consolidarea protecţiei drepturilor omului şi combaterea violenţei de gen.

Planul a fost aprobat şi va fi publicat după includerea modificărilor adoptate. La aceeaşi şedinţă, a fost discutat mecanismul interinstituţional de coordonare a procesului de integrare europeană, care va fi definitivat de Guvern în următoarele săptămâni.

Comentarii