Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com/Maia Sandu

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Politic

28 Iun. 2022 / 13:50

Expert despre vizita Maiei Sandu la Kiev: „Relaţia bilaterală moldo-ucraineană este una foarte importantă”

Vizita de ieri a preşedintei Maia Sandu la Kiev trebuie privită sub mai multe aspecte, dat fiind faptul că a fost efectuată în condiţii speciale. Ea reprezintă un nou nivel în relaţiile dintre Ucraina şi Republica Moldova iar oportunităţile ar trebui fructificate fără amânare – sunt de părere unii experţi, relatează Radio Moldova.

Expertul Ion Tăbârţă a relatat că vizita şefului statului la Kiev trebuie privită, în primul rând, din punct de vedere al solidarităţii, al aprecierii curajului de care dă dovadă poporul ucrainean.

„Relaţia bilaterală moldo-ucraineană pentru preşedintele Sandu este una foarte importantă şi această susţinere pe care o manifestă Republica Moldova faţă de statul ucrainean. Această vizită nu întâmplător a fost realizată imediat după ce celor două state li s-a acordat statutul de ţară candidat la UE. Această vizită vine să demonstreze parcursul comun pro-european pe care cele două state şi l-au propus să-l realizeze”, a menţionat Ion Tăbârţă.

La rândul său, experta Angela Gramadă, precizează că dincolo de simbolismul acestei vizite, trebuie să ţinem cont şi de unele aspecte pragmatice, în special în contextul obţinerii de către Republica Moldova şi Ucraina a statutului de ţări candidate la aderare la UE.

„Eu aş fi atentă şi la aspectele pragmatice care oferă un dinamism dialogului bilateral pentru că vine să completeze anumite discuţii despre securitatea energetică a Republicii Moldova, despre cooperarea pentru integrarea europeană, dar şi despre aspect pragmatice ale raporturilor comerciale dintre Ucraina şi Republica Moldova, într-un context ulterior, adică post-război ”, a declarat Angela Grămada.

Expertul Ion Tăbârţă mai menţionează că Ucraina va fi nevoită să reacţioneze la provocările care ar putea veni din regiunea transnistreană, în condiţiile escaladării conflictului în regiunea Odesa.

„Reacţia Ucrainei va reieşi din argumente. Primul argument - ameninţarea la adresa securităţii, în cazul dat regiunea transnistreană, aceste ameninţări vor creşte proporţional odată ce vom avea anumite operaţiuni sau desfăşurări militare în regiunea Odesa”, a adăugat expertul.

Amintim, anterior a efectuat o vizită de lucru la Kiev şi şeful Legislativului Igor Grosu, care a avut o întrevedere cu preşedintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk.

Comentarii