Ştiri

Sursa imaginii: ZdG

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Politic

06 Oct. 2022 / 17:39

Expert: Funcţionalitatea Procuraturii Generale este afectată în lipsa unui şef cu mandat plenipotenţiar

Interimatul procurorului general mai poate dura un an, în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu va organiza un nou concurs pentru funcţia de procuror general, potrivit legii. Experţii, însă, afirmă că această procedură afectează totuşi funcţionalitatea Procuraturii Generale şi recomandă autorităţilor să găsească o soluţie mai rapidă în acest sens, relatează Radio Moldova.

Procurorul general adjunct interimar, Eduard Bulat este numit în funcţia de procuror general interimar al Procuraturii Generale. Există, totuşi, o criză în Procuratură pentru că nu există o finalitate în dosarul lui Alexandr Stoianoglo, iar Procuratura Generală a rămas fără şef. În acest context, Parlamentul şi guvernarea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluţie, este de părere directorul programului Integritate şi Anticorupţie al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă.

„Nu există finalitate în dosarul domnului Stoianoglo. Dumnealui este suspendat din funcţie şi, respectiv, până ce dumnealui nu este demis sau repus în funcţie nu putem vorbi despre un alt concurs şi este o bilă neagră, dar e o chestiune la care Parlamentul nostru şi guvernarea trebuie să găsească o soluţie”, a spus Ilie Chirtoacă.

Ilie Chirtoacă consideră că numirea procurorului general interimar afectează funcţionalitatea Procuraturii generale, deoarece nu există un mandat plenipotenţiar.

„Încă nu există un conducător, care să fie, pe de o parte, responsabil în totalitate. Chiar dacă legea spune că iterimarul are aceleaşi atribuţii, interimatul presupune că nu este pe o durată de şaăte ani, că nu există previziune, în ceea ce ţine de cariera şi mandatul persoanei care exercită şi asemenea lucruri nu fac bine procuratorii”, a mai adăugat Ilie Chirtoacă.

Totodată, Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco a declarat că dacă circumstanţele care au generat necesitatea desemnării unui procuror general interimar nu au încetat la expirarea termenului de 12 luni, atunci se va asigura o nouă desemnare a unui procuror general interimar, aşa cum s-a şi întâmplat ieri prin numirea lui Eduard Bulat.

Noul procuror general interimar Eduard Bulat urmează să exercite mandatul de procuror general interimar până în momentul numirii unui procuror general interimar de către Consiliul Superior al Procurorilor. Precizăm că atâta timp cât nu există o finalitate în dosarul Stoianoglo, nu poate fi numit un procuror general.

Comentarii