Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

12 Mai 2022 / 10:04

Experţi: În Republica Moldova nu există motive de alertă maximă în domeniul securităţii

Experţii în geopolitică spun că ambiţiile expansioniste ale Rusiei sunt cunoscute, însă atât timp cât Ucraina opune rezistenţă, Republica Moldova nu va fi atrasă în război. Asta deşi serviciile de informaţii americane vorbesc despre intenţiile Rusiei de a crea coridor terestru până în regiunea transnistreană. Opiniile au fost expuse la „Ediţia specială” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit informaţiilor oferite de serviciile secrete americane, planul Kremlinului este extinderea coridorului terestru către Vest pentru a captura portul Odesa şi a realiza conexiunea cu forţe din Transnistria, blocând astfel accesul Ucrainei la mare.

„În prezent, nu sunt motive pentru o alertă. Practic, de când a început acest război se vorbeşte că Rusia are intenţia de a acapara aşa-numita Malorosia, de a ajunge la gurile Dunării şi de a văduvi Ucraina de ieşirea la Marea Neagră şi Marea Azov. Nu este nimic absolut nou. În cazul dat eu văd alt lucru mult mai grav. Americanii vorbesc despre discrepanţele între planurile lui Putin şi capacităţile economice şi militare ale Federaţiei Ruse. Dar observăm că, în ultimul timp, atacurile trupelor tuse sunt mult mai intensive. Observăm că Rusia a găsit resurse pentru a se activiza. Iată asta trebuie să ne pună în gardă”, a declarat, miercuri, ex-membrul Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, la postul public de televiziune.

„Încă de la începutul acestui război, Federaţia Rusă a distrus obiectivele militare ale Ucrainei, apoi a încercat să pună presiune distrugând infrastructura civilă, ne arată cât de serioase sunt intenţiile lui Putin de a suprima Ucraina. Iniţial, credeam că războiul se va menţine în perimetrul republicilor separatiste. Acum vedem că sunt scoase de la naftalină planurile privind proiectul Novorusia. Aceste planuri sunt aduse în atenţia publicului pentru a speria societatea din preajma Ucrainei. La Marea Azov sunt blocate toate porturile. Pe acolo se aproviziona regiunea Donbass cu bunuri. Obţinând control şi asupra portului din Odesa va fi blocată infrastructura de transport şi comerţ nu doar a Ucrainei, este blocată şi Republica Moldova”, a spus preşedintele Asociaţiei Experţi pentru securitate şi afaceri globale, Angela Grămadă la postul public de televiziune.

Experta a menţionat că singurele porturi din Marea Neagră, care rămân în afara controlului Rusiei sunt cele din Georgia, dar şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care sunt controlate de Turcia. „Fără Turcia ei nu vor putea face nimic, iar Turcia ne arată în momentul de faţă că este în favoarea suveranităţii Ucrainei, respectă independenţa acestui stat şi nu va permite Federaţiei Ruse să-şi extindă controlul asupra întregii Mări Negre”, a punctat Angela Grămadă.

De asemenea, experta şi-a exprimat speranţa că autorităţile Republicii Moldova evaluează şi aceste opţiuni ale Federaţiei Ruse în raport cu statul nostru şi iau măsuri de precauţie pentru a pune populaţia la adăpost. În acelaşi timp, în cazul celui mai sumbru scenariu, a unei agresiuni în Republica Moldova, Angela Grămadă a exclus implicarea militară a vreunul stat membru al NATO în apărarea ţării noastre. „Nu cred că se va interveni militar de către un stat membru al NATO în Republica Moldova, dar am putea să obţinem muniţie, care va fi însă redusă ca număr, deoarece capacitatea noastră de a gestiona acest tip de muniţie este destul de redusă, chiar dacă militarii noştri au participat la diverse exerciţii ale NATO”, a declarat Angela Grămadă.

Amintim că, la 10 mai, în timpul unor audieri în Congresul american pe marginea războiului din Ucraina, Avril Haines, directoarea comunităţii serviciilor de informaţii a Statelor Unite a menţionat că „Rusia se pregăteşte pentru un conflict prelungit care va fi imprevizibil şi intens, din cauza nepotrivirii dintre ambiţiile lui Vladimir Putin şi capacităţile militare ale Rusiei”. Potrivit oficialului american, printre obiectivele Kremlinului este şi crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană.


 

Comentarii