Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Politic

23 Sep. 2022 / 09:14

Igor Grosu: Mobilizarea parţială din Rusia ne îngrijorează

Mobilizarea parţială anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin îngrijorează autorităţile de la Chişinău. Preşedintele Parlamentului spune că subiectul va fi discutat la Consiliul Suprem de Securitate, unde vor fi analizate eventualele riscuri. Igor Grosu spune că în contextul acestei mobilizări, Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru un nou val de refugiaţi. Şeful Legislativului dă asigurări că deocamdată nu există un pericol eminent asupra securităţii Republicii Moldova, notează IPN.

Acum două zile, liderul de la Kremlin a anunţat mobilizarea parţială, fiind vorba despre aproximativ 300 de mii de rezervişti. Vladimir Putin a menţionat că mobilizarea vizează doar persoanele care au pregătire militară. Preşedintele Parlamentului de la Chişinău spune că anunţul îngrijorează autorităţile Republicii Moldova, întrucât am putea asista la o schimbare a evoluţiilor de pe câmpul de luptă.

„Un pericol imediat asupra Republicii Moldova noi nu vedem, dar asta nu înseamnă că mobilizarea parţială nu ne îngrijorează. 300 de mii de oameni este enorm. Şi asta poate duce la escaladare, dacă mobilizezi înarmaţi 300 de mii de militari la linia de confruntare, evident este o îngrijorare. Suntem convocaţi de doamna preşedintă la Consiliul Suprem de Securitate să audiem instituţiile de forţă, de securitate. Să vedem analizele lor, informaţia din teren, care pot fi repercusiunile asupra zonei proxime, Odesa, Nicolaiv. În prezent, tot ce spun experţii militari ucraineni, internaţionali, este să nu există un pericol pentru regiunea Odesa. Primul lucru care ne-ar viza pe noi este un nou val de refugiaţi”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Retorica unor oficiali ruşi şi a preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, potrivit căruia Republica Moldova ar putea fi următoarea ţintă după Ucraina, are menirea de a distrage atenţia publicului de la eşecul războiului, spune Igor Grosu.

„Mesajele de la Moscova şi Minsk care ne vizează au doi destinatari. E vorba de publicul lor intern, succese mari nu a înregistrat partea care invadează, ci înregistrează chiar un regres. De asta publicului intern trebuie să i se transmită un mesaj de încurajare. Pe de altă parte, această retorică alimentează coloana a 5-a de la noi, inclusiv pe fugarii care ar vinde şi ţara numai să-şi scape pielea şi averea. Eu nu cred că ameninţarea cu arma nucleară este reală. Cred că oamenii acolo sunt raţionali, dincolo de bravada pe care o prezintă la televizor”, a mai spus preşedintele Parlamentului.

Preşedintele Maia Sandu a convocat pentru sâmbătă, 24 septembrie, şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Prioritar pe agenda discuţiilor este subiectul  securităţii regionale în contextul războiului din Ucraina. 

Comentarii