Ştiri

Sursa imaginii: Aleph News

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Politic

04 Iul. 2022 / 18:02

Importanţa dialogului strategic cu SUA după 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu ţara noastră

Pe parcursul celor 30 de ani de independenţă ai Republicii Moldova, Statele Unite ale Americii au oferit ţării noastre asistenţă financiară de peste 1,7 miliarde de lei, bani care au contribuit la consolidarea statului. Totodată, autorităţile de la Washington dau asigurări că vor continua să sprijine ţara noastră. Despre cooperarea moldo-americană, în contextul consemnării Sărbătorii Naţionale a SUA, 246 de ani de la Declararea Independenţei din 4 iulie 1776, relatează Radio Moldova.

Cooperarea moldo-americană în cei 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice a cunoscut o dinamică ascendentă, confirmată prin implementarea unor proiecte de anvergură în diverse domenii. Această deschidere a SUA a fost în beneficiul cetăţenilor menţionează Igor Munteanu, care în perioada 2010-2015 a fost Ambasadorul Republicii Moldova la Washington. Un reper al cooperării moldo-americane a fost stabilirea Dialogului Strategic, în anul 2014 şi relansat în 2017 cu noi valenţe. Igor Munteanu ne spune ce oferă acest Dialog Strategic.

„Ce ne oferă acest dialog strategic? În primul rând ne oferă posibilitatea de a discuta probleme legate de dezvoltarea economică, de securitate, de stat de drept, de luptă contra corupţiei şi cooperare internaţională extinsă”, a spus Igor Munteanu.

Anul 2022 a fost unul semnificativ în relaţiile moldo-americane. Pe data de 18 februarie s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice. În acest context, preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu a menţionat că pe parcursul a 3 decenii Guvernul american a oferit ţării noastre asistenţă în valoare de peste 1,7 miliarde de dolari, ajutându-ne să ne consolidăm ca stat. La fel, a apreciat susţinerea fermă a Statelor Unite ale Americii pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi pentru parcursul nostru european.

Or, evenimentul cheie în relaţiile bilaterale moldo-americane în acest an a fost vizita la Chişinău, pe data de 6 martie, a Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, care în discursul său a reiterat că ţara sa va susţine în continuare Republica Moldova. 

„Noi vom sprijini Republica Moldova în realizarea priorităţilor sale: lupta împotriva corupţiei, întărirea reformelor democratice, întărirea responsabilităţii şi integrităţii sectorului public şi judiciarului şi dezvoltarea unui sector de media independente, care poate să ofere informaţii de încredere”, a menţionat Antony Blinken.

Amintim, relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 18 februarie 1992. Cadrul juridic bilateral RM-SUA este constituit din 89 de documente.

Comentarii