Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Politic

06 Iul. 2022 / 13:14

Natalia Gavriliţa, în debutul şedinţei de Guvern: „Un spital regional cu intervenţii chirurgicale complexe va fi construit”

Reconstrucţia drumurilor, modernizarea aeroporturilor din regiunea de nord a ţării, crearea unui spital, renovarea universităţii ,,Alecu Russo”, dezvoltarea serviciilor publice pentru cetăţeni, sunt doar câteva proiecte care urmează să fie iniţiate în nordul republicii, a spus prim-ministra Natalia Gavriliţa în debutul şedinţei de Guvern care se desfăşoară în municipiul Bălţi, relatează Radio Moldova.

„Se află în faza de selecţie lotul pentru construcţia unui nou spital regional cu intervenţii chirurgicale complexe, neurochirurgie, cardiochirurgie cu echipamente moderne, investiţii în universitate, teatru, judecătorii, proiecte de asistenţă socială, reconstrucţia drumurilor, dezvoltarea aeroporturilor din zonă. De asemenea din Fondul Ecologic Naţional este finanţat de reabilitarea apeductului care va conecta 39 de blocuri locative şi noi obiective sociale”, a relatat şefa Executivului.

Prim-ministra Natalia Gavriliţa a mai menţionat că şedinţele cabinetului de miniştri în teritoriu ar putea deveni o tradiţie.

Tot în debutul şedinţei de astăzi a Executivului de la Bălţi, ministrul Infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spânu a explicat care vor fi proiectele de infrastructură implementate în regiunea de nord a ţării.

„Sunt în derulare lucrări de reparaţie a nodului rutier în preajma oraşului Bălţi. Din fonduri externe, peste 29 milioane de euro urmează a fi efectuate lucrări de întreţinere Chişinău-Orhei-Bălţi-Floreşti. Facem tot posibilul ca încălzirea centralizată din Bălţi să fie îmbunătăţită în 296 de blocuri, restabilirea furnizării de apă caldă menajeră centralizată, construcţia centrului expoziţional. Peste 100 de primării vor avea proiecte şi în această toamnă încep construcţiile”, a menţionat Andrei Spînu.

Menţionăm că, Municipiul Bălţi este al treilea centru urban după mărime şi populaţie în Republica Moldova şi al doilea pe malul drept al Nistrului. Municipiul este principalul centru industrial al Regiunii de Dezvoltare Nord. Cu o populaţie de 4% din totalul pe ţară, generează 14% din producţia industrială, 9% din vânzările cu amănuntul şi acumulează 6% din investiţiile în capital fix. Totodată, localitatea este un important nod de transport din nordul republicii, cu o infrastructură de transport dezvoltată care asigură legături rutiere, feroviare şi aeriene cu toate regiunile republicii şi alte ţări.

Comentarii