Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Politic

28 Iun. 2022 / 13:49

Nicu Popescu: „Cea mai mare provocare pentru Republica Moldova în procesul de aderare la UE rămâne a fi războiul din Ucraina”

Cea mai mare provocare pentru Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE) rămâne a fi războiul din Ucraina, a precizat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu. Oficialul a declarat la o emisiune de la un post privat de televiziune că războiul din Ucraina afectează securitatea ţării, economia şi preţurile la resursele energetice, relatează Radio Moldova.

„Pe partea estică suntem într-o situaţie foarte bună, avem sprijin enorm. Principalele provocări în următoarele luni şi posibil chiar ani, vor veni de la evoluţia războiului care creează cele mai mari riscuri pentru întreg continentul european. Republica Moldova a făcut faţă şi anterior unor presiuni din partea Federaţiei ruse. Singura modalitate de a gestiona diferenţele noastre de opinie cu Federaţia Rusă sunt metoda diplomaţiei şi a dialogul”, a declarat Nicu Popescu.

Nicu Popescu a mai spus că la data de 15 iulie va avea loc Conferinţa de sprijin pentru Republica Moldova organizată la Bucureşti. Prima Conferinţă de acest gen s-a desfăşurat la începutul lunii aprilie la Berlin, coprezidată de Germania, Franţa şi România.

Atunci, statele europene au anunţat că vor susţine Republica Moldova cu un pachet de ajutor financiar în valoare de aproximativ 660 de milioane de euro. Acest pachet include asistenţă financiară directă pentru bugetul ţării, granturi şi credite orientate pe implementarea reformelor şi europenizarea Republicii Moldova.

 

Comentarii