Ştiri

Sursa imaginii: multimedia.parlament.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Politic

23 Iun. 2022 / 16:39

Opiniile deputaţilor moldoveni în legătură cu acordarea statului de candidat UE Republicii Moldova (VIDEO)

În timp ce la Bruxelles se iau decizii importante, iar liderii UE urmează să se expună asupra statului de aderarea a Republicii Moldova la marea familie europeană, am încercat să vedem ce părere au deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova despre perspectiva europeană a ţării noastre. În timp ce unele formaţiuni spun că moldovenii merită acest statut de candidat în Uniunea Europeană, alţi deputaţi sunt de părere că aspiraţiile noastre europene ar fi departe de realitate, transmite Moldova 1.


Deşi unii deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor spun că decizia liderilor europeni ar urma să fie una pozitivă, sunt de părere că alinierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar fi un pas greşit.

Deputatul BCS, Bogdan Ţîrdea: „Dacă este corect sau nu trebuia să decidă poporul, să se facă un referendum. Una e clar că situaţia va fi şi mai proastă. Gazul va fi şi mai scump. Lemnele se vor scumpi exacerbat, preţul la pâine va sări departe de 10 lei, salariile reale va scădea şi vom ajunge la limita unei sărăcii crunte”.

Deputatul BCS, Constantin Starîş: „Poate şi primim, dar asta ce o să schimbe în viaţa noastră de fiecare zi. Nu văd nicio perspectivă mare. Nu văd că suntem gata pentru a fi candidaţi şi nu văd nicio posibilitate ca să primim un statut mai înalt. Pentru toată lumea este clar că graţie războiului din Ucraina noi vom primi acest statut”.

Şi cei din Partidul ŞOR cred că Republica Moldova este departe de valorile promovate în marea familie europeană.

Deputata partidului ŞOR, Marina Tauber: „Nu credem că noi cândva o să primim acest statut şi o să ne aderăm Uniunii Europene. Suntem atât de departe de aceste valori şi de această democraţie transparenţă, drepturile omului. Nici nu putem să discutăm serios despre acest statut, mi se pare ca o glumă. Ne bucurăm că sunt careva paşi înainte, în dezvoltarea ţării noastre, dar aceşti paşi sunt doar pe hârtie”.

De altă parte, deputaţii PAS, care reprezintă formaţiunea aflată la guvernare, spun că suntem o societate europeană şi locul ţării noastre este doar în Europa, acolo unde se respectă legile, democraţia şi libertate.

Deputata PAS, Doina Gherman: „Trăim zile istorice pentru Republica Moldova, ţara noastră trebuie şi este obligată să rămână parte a lumii libere. Suntem optimişti, cu referire la decizia care urmează să fie luată. Înţelegem că urmează o cale complicată şi lungă în acest proces, vom fi responsabili”.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba: „Suntem o ţară europeană, suntem un popor european. Locul nostru este acolo, parcursul nostru european nu a fost, nu a putut fi compromis nici măcar de cei mai antieuropeni guvernanţi pe care i-am avut. Oamenii noştri vor şi merită o perspectivă europeană şi foarte mult sperăm să avem această perspectivă”.

Olesea Stamate: „Suntem încrezători în faptul că va fi o decizie pozitivă şi o aşteptăm cu nerăbdare. Statutul de candidat la aderarea la UE presupune un mecanism cu totul diferit de relaţii cu UE. Republica Moldova va avea acces la fondurile de preaderare, desigur avem un şir de condiţii pe care trebuie să-l îndeplinim”.

Executivul european a dat săptămâna trecută un aviz pozitiv acordării statut de candidat UE pentru Republica Moldova, însoţit de condiţii privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Miercuri, în forul european, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Le yen a spus că Republica Moldova a făcut paşi fermi înspre Europa, se află pe o traiectorie reală proreformă pentru prima dată de la obţinerea independenţei, motiv pentru care merită să i se acorde statutul de ţară candidată.

Comentarii