Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Politic

23 Sep. 2022 / 16:41

Prim-ministra, despre noul tarif la gazele naturale aprobat de ANRE : „Într-adevăr e un preţ exorbitant”

Prim-ministra Natalia Gavriliţa a declarat că noul tarif aprobat de ANRE la gazele naturale este exorbitant. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinută cu secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea, la Cahul. Potrivit premierului, în acest an, Executivul va veni cu programe de ajutor pentru cetăţeni.

„Vedem că cresc preţurile la nivel internaţional, dar în acelaşi timp ne dăm seama că este o limită cât pot să-şi permită oamenii. Anume de aceea, Guvernul vine cu aceste programe de ajutor pentru oameni. Anul trecut am orientat circa 1,7 miliarde de lei pentru gospodăriile casnice şi peste 600 de milioane de lei pentru antreprenori, pentru a compensa creşterea tarifului la gaze şi energia termică. Anul acesta lucrăm la programul de vulnerabilitate energetică şi vom examina posibilităţile de a susţine financiar oamenii să-şi plătească facturile”.

Cu toate acestea, Natalia Gavriliţa îndeamnă moldovenii să fie solidari şi să economisească gazele naturale.

„În acelaşi timp sezonul de încălzire nu a început, avem aceste costuri mari de achiziţii, aşteptăm 1 octombrie să trecem la o formulă nouă de calcul şi să ne ofere un preţ avantajos. Urmărim pieţele internaţionale, dar îndemn toată lumea să fim solidari şi să ne preocupe pe toţi eficienţa energetică. Facem tot posibilul pentru a avea alternative la gazele naturale, trecem termoelectrica la pacură, Dar, într-adevăr e un preţ exorbitant”.

Potrivit ei, la începutul lunii octombrie, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va prezenta mecanismul de compensaţii pentru populaţie.

Comentarii