Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

23 Noi. 2022 / 12:49

Prim-ministra Natalia Gavriliţa, după ce Aeroportul Chişinău a revenit în proprietatea statului: „Vom gestiona profesionist acest bun”

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, dă asigurări că statul va gestiona profesionist activitatea Aeroportului Internaţional Chişinău, revenit în proprietatea statului urmare a unei decizii a Curţii de Apel Chişinău din 23 noiembrie. Declaraţii în acest sens au fost făcute de şefa Guvernului de la Chişinău în cadrul şedinţei membrilor Cabinetului de miniştri, care are loc în aceste momente la Edineţ.

„Avem o decizie a Curţii de Apel. Vedem finalitate în dosare mari, dosare concrete. Aceste atacuri pe care noi le vedem sunt eforturi disperate a celor care au profitat mult timp de funcţiile lor ca să jecmănească oamenii Republicii Moldova şi au încercat din răsputeri să facă totul ca să părem slabi, să semene dezordine printre cetăţenii noştri. Realitatea este că noi suntem puternici, uniţi, hotărâţi să ducem toate reformele pe care le-am promis până la capăt şi să obţinem finalitate în toate cazurile unde au fost delapidări de milioane şi miliarde care i-au costat pe cetăţenii noştri”, a declarat premierul ţării.

Şefa Executivului, Natalia Gavriliţa, a dat asigurări, în cadrul şedinţei, că statul va asigura o tranziţie „ordonată” a Aeroportului Internaţional Chişinău, în posesia statului.  

„Am dat toate indicaţiile necesare autorităţilor publice relevante şi vreau să asigur partenerii noştri, partenerii Aeroportului, liniile aeriene, că vom gestiona profesionist acest bun al statului şi vom asigura continuitatea”, a conchis Natalia Gavriliţa.

De menţionat că decizia privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău a fost anunţată miercuri, 23 noiembrie, de ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco. Potrivit oficialului, hotărârea Curţii de Apel Chişinău este una definitivă.

De cealaltă parte purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional Chişinău, Rodica Rusu, a declarat pentru Radio Moldova că decizia adoptată astăzi este una „ilegală”. Potrivit ei, în scurt timp decizia va fi atacată necondiţionat la Curtea Supremă de Justiţie, întrucât „nu există motive întemeiate pentru rezilierea contractului de concesiune”.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei Ion Păduraru, citat de Radio Moldova Actualităţi, după decizia de astăzi statul poate prelua efectiv aeroportul internaţional Chişinău, însă acest lucru nu va împiedica nici compania Avia Invest să conteste cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

Amintim că Komaksavia a solicitat Tribunalului arbitral de la Stockholm să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent acestora. În luna august, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a anunţat că instanţa suedeză a respins această cerere. Ministrul susţinea că Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova suma de 216,678.75 mii euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

Anterior, Agenţia Proprietăţi Publice a cerut oficial, pe 8 iulie, rezilierea contractului cu „Avia Invest”, concesionarul aeroportului. Totodată, APP a solicitat de la „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internaţional Chişinău. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, compania nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în contract.

Comentarii