Ştiri

Sursa imaginii: captură video:privesc.eu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

22 Ian. 2021 / 12:30

PSRM va înainta din nou către Parlament Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite

Partidul Socialiştilor (PSRM) anunţă că va înainta din nou în Parlament Legea cu privire funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă deputatul socialist Vlad Bătrâncea. Potrivit lui, legea corespunde recomandărilor structurilor internaţionale.

„Această lege corespunde perfect recomandărilor structurilor internaţionale. (...) Noi nu o să admitem Curtea Constituţională să substituie Parlamentul, nu vom permite ca un grup de cetăţeni să decidă în locul Parlamentului întreg. Vom recurge la mai multe măsuri şi evenimente care vin să restabilească ordinea de drept. Evident că Parlamentul va examina şi în următoarea perioadă de timp va vota repetat Legea cu privire la funcţionarea limbilor în noua redacţie, care va fi înregistrată în zilele următoare. Noi vom face tot posibilul ca Republica Moldova să aibă legislaţie lingvistică şi toţi cetăţeniii să fie apăraţi, toţi să aibă drepturi egale”, a declarat Vlad Bătrâncea.

Deputaţii socialişti şi Ministerul Justiţiei au precizat că vor denunţa decizia Curţii Constituţionale la Comisia de la Veneţia, ONU, Consiliul Europei şi alte organisme internaţionale.

„Voi face denunţ către partenerii internaţionali cu privire la situaţia creată şi cu privire la riscuri. Vom face denunţ către ONU, Consiliul Europei. Analizăm adresare către Comisia de la Veneţia, pentru a clarifica aceste lucruri", a menţionat la aceeaşi conferinţă de presă ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Fadei Nagacevschi. 

Ieri, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, decizia curţii a stârnit mai multe reacţii. Precizăm că legea a fost votată de Parlament la sfârşitul anului trecut, la iniţiativa deputaţilor socialişti şi promulgată de preşedintele de atunci al ţării, Igor Dodon.

Comentarii