Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Politic

21 Ian. 2021 / 17:16

Reacţii după ce Curtea a declarat neconstituţională Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite

După ce Curtea Constituţională a declarat astăzi neconstituţională Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, au apărut mai multe reacţii la acest subiect.

„Am obţinut o mare victorie. Limba română - unica stăpână”, a apreciat deputatul Octavian Ţîcu. 

„Curtea Constituţională s-a pronunţat, rămâne să ne consolidăm ca societate, indiferent de limba vorbită, de etnia pe care o avem, pentru că problemele din societatea noastră sunt mult mai mari”, a spus deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, potrivit Mesager.

Pe de altă parte, ministrul interimar al Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a scris pe o reţea de socializare că „decizia curţii este o soluţie periculoasă. Vom trăi şi vom vedea cine a avut dreptate”, a comentat oficialul. În acelaşi timp, imediat după ce a ieşit din sediul Înaltei Curţi, a fost huiduit de câţiva oameni care aşteptau decizia, iar la un moment dat, era cât pe ce să fie bruscat, relatează Mesager. 

„Partidul Socialiştilor condamnă cu fermitate hotărârea Curţii Constituţionale. Considerăm că această decizie este motivată politic şi nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanţii sistemului judiciar şi cu atât mai mult de judecătorii Curţii Constituţionale a ţării”, susţine PSRM.

„Decizia de astăzi îi sancţionează, de fapt, pe politicienii care vor să provoace haos şi dezbinare în societate, fără să le pese de consecinţe”, a scris preşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip, pe pagina sa de Facebook.

„Sunt absolut sigur că acest eşec lamentabil al lui Igor Dodon şi al ortacilor săi (a se citi Moscova) de a forţa limitele Constituţiei şi de a dezbina şi mai mult societatea pe acest subiect artificial va constitui un mobil serios în abandonarea de către partidele pro-ruse din Republica Moldova (cele de azi şi de mâine) a argumentului pe care l-au fluturat timp de 30 de ani, că avem nevoie de limba rusă pentru a ne înţelege între noi - cetăţenii Republicii Moldova. Pentru comunicare şi înţelegere avem limba română”, a comentat pe pagina de socializare, Valeriu Munteanu, preşedintele Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia.

„Salut decizia Curţii Constituţionale care a pus punct disputelor sterile despre limbă, declanşate din iresponsabilitatea unor politicieni. Limba nu este un instrument de luptă politică. Trebuie să sancţionăm, prin atitudinea şi voturile noastre, politicienii care încă mai cred că ne pot manipula şi face să uităm de mizeria din ţară, punându-ne pe baricade sau în situaţia de a ne apăra limba şi cultura”, a afirmat Andrian Candu, liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”. 

„Această discuţie nu ar fi avut loc dacă nu aveam în Parlament o gaşcă de compromişi disperaţi care bagă proiecte menite să divizeze societatea”, este reacţia deputatului PAS Dumitru Alaiba.

Solicitată telefonic de Radio Moldova Actualităţi, deputata Partidului Şor, Marina Tauber, a declarat că se vor întruni cu membrii platformei „Pentru Moldova” şi vor veni cu o opinie oficială ulterior.

Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată astăzi neconstituţională. Precizăm că legea a fost votată de Parlament la sfârşitul anului trecut, la iniţiativa deputaţilor socialişti şi promulgată de preşedintele de atunci, Igor Dodon.

Comentarii