Ştiri

Sursa imaginii: RIA Novosti

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

21 Sep. 2022 / 11:21

Reacţiile unor analişti de la Chişinău şi Bucureşti după anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială

Decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parţială este o recunoaştere a faptului că aşa-zisa operaţiune specială a eşuat şi că Moscova merge pe calea escaladării şi a şantajului. În acelaşi timp, Republica Moldova nu trebuie să subestimeze pericolul ce vine din regiunea transnistreană, iar autorităţile ar trebui să excludă toate posibilităţile de aprovizionare a armatei transnistrene. Opiniile au fost expuse, miercuri, 21 septembrie, de analişti de la Chişinău şi Bucureşti în cadrul unei emisiuni speciale la Radio Moldova.

„Din punct de vedere militar mobilizarea parţială demonstrează intenţiile Federaţiei Ruse de a trece la o nouă etapă a acţiunilor sale. Pe de altă parte, aceasta înseamnă că şi-a epuizat toate rezervele de trupe regulate şi acum nu are altceva de făcut decât în isterică, în panică să introducă această mobilizare parţială, care din punctul meu de vedere este una, de a produce rezultate fenomenale cum se aşteaptă, este una prea întârziată. Deşi aceasta va spori capacitatea umană, dar nu şi eficienţa”, a declarat fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţa.

„Este o escaladare la care se adaugă şi şantaj. Din acest moment, Federaţia Rusă va începe să şantajeze comunitatea internaţională cu utilizarea armamentului nuclear. După 24 de februarie s-a triplat numărul persoanelor care aplică pentru cetăţenia Republicii Moldova în stânga Nistrului şi atunci când cineva a lansat zvonul cum că va fi organizată mobilizarea, ştim că locuitorii din stânga Nistrului s-au repezit să se refugieze pe malul drept al Nistrului. Acolo poate fi declarat orice, dar repet, potenţialul militar al acestui grup operativ este unul foarte discutabil, totul depinde de evoluţia situaţiei pe câmpul de luptă chiar dacă Putin face declaraţii dure. Deocamdată, vedem că agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei este un şir de eşecuri fatale, pentru regimul lui Putin. Pornind de la esenţa regimului pe care îl reprezintă, el merge pe calea escaladării şi şantajului. Dacă Ucraina va rezista, putem fi şi noi în siguranţă”, susíne deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Oazu Nantoi.

„Eu cred că acest decret a lui Putin este nimic altceva decât recunoaşterea faptului că aşa-zisa operaţiune specială a eşuat. Putin este nevoit să caute alte modalităţi de continuare a războiului în Ucraina şi a recurs la o modalitate pe care mult timp a evitat-o, în speranţa că va putea impune Ucrainei punctul de vedere al Rusiei fără a recurge la mobilizare. Aceasta înseamnă că războiul intră într-o nouă fază, o fază mult mai periculoasă decât a fost până la moment”, a declarat analistul Anatol Ţăranu, care a menţionat că folosirea armei nucleare devine un pericol iminent şi trebuie luate urgent măsuri la nivel internaţional pentru a evita cel mai sumbru scenariu.

„Este greu totuşi de crezut că îi va permite cineva lui Putin să folosească armele nucleare, dar discursiv, modul în care el pune problema, şantajul prin care acuză Occidentul, că ar fi invocat folosirea armelor nucleare împotriva Federaţiei Ruse, faptul că se vorbeşte despre integritatea şi suveranitatea Federaţiei Ruse denotă o încercare nu neapărat conştientă, mai degrabă inconştientă, a impactului pe care îl poate avea toată această tentativă de supunere, inclusiv a economiei ruse pentru un război care era din start pierdut împotriva Ucrainei”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Experţi pentru securitate şi afaceri mondiale” din Bucureşti, Angela Gramada.

„Mobilizarea parţială anunţată de preşedintele rus vorbeşte despre două lucruri. Unu - ofensiva ucraineană are succes şi asta sperie elitele ruse, doi, Rusia nu s-a aşteptat la un asemenea război din partea ucrainenilor curajoşi. În următoarele zile vom vedea în ce măsură calitatea forţei militare corespunde echipamentelor şi aşteptărilor Federaţiei Ruse. Această calitate va fi doar proastă, fiindcă nu poţi să bagi soldaţi atât de uşor, iar statul rus va suferi cea mai ruşinoasă înfrângere din ultima sută de ani, urmare a acestui război. Republica Moldova trebuie să minimizeze pericolul care vine din partea regiunii transnistrene. Personal sunt categoric împotriva declaraţiilor unor persoane publice de a subestima pericolul care vine din regiune. Doi - trebuie să închidem toate robinetele de aprovizionare a trupelor militare, inclusiv a armatei transnistrene. Trei - trebuie să aplicăm sancţiuni contra oficialilor separatişti cu cetăţenia Republicii Moldova. În acest fel, Republica Moldova ar manifesta solidaritate faţă de ucraineni şi în acelaşi timp ar manifesta o gândire de stat la nivelul guvernului pentru a ne asigura că nu-i paşte nici o primejdie”, a menţionat fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu.

Comentarii