Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Politic

23 Noi. 2022 / 17:39

Vicepremierul Andrei Spînu, în discuţie cu comisarul european pentru energie şi miniştrii Energiei din România şi Ucraina

Vicepremierul şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării, Andrei Spînu, a discutat, miercuri seara, incidentul din după-amiaza zilei, când mai multe regiuni ale Republicii Moldova au fost deconectate de la energia electrică, urmare a bombardamentelor Federaţiei Ruse împotriva sistemului energetic al Ucrainei, cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, ministrul energiei din România, Virgil Popescu şi ministrul energiei din Ucraina, German Galushenko.

„Am discutat despre deconectările masive de energie electrică din ţara noastră şi Ucraina. Condamnăm atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Rusia trebuie să oprească acest război nedrept şi ilegal. Suntem uniţi şi solidari. Împreună suntem mai puternici. Moldova va reuşi!”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.

De menţionat că în după amiaza zilei de astăzi, întreruperi masive de energie electrică au fost înregistrate în toată ţara, din cauza bombardamentelor infrastructurii energetice a Ucrainei. Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a dat asigurări că Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

Şefa statului, Maia Sandu, a condamnat atacurile masive ale Rusiei în Ucraina, care, potrivit ei, afectează şi securitatea energetică a Republicii Moldova, lăsând satele şi oraşele fără curent electric.

Potrivit Moldelectrica, CET-Nord s-a sincronizat deja cu reţeaua de înaltă tensiune. Conform unei note informative emise de întreprindere, se lucrează la sincronizarea CET-urilor din Chişinău, pentru ca apoi să fie conectaţi porţionat consumatorii locali.

Amintim că în data de 15 noiembrie, Republica Moldova a mai fost decontată de la curentul electric timp de o oră şi jumătate. Din cauza deficitului de electricitate, mai multe localităţi şi cartiere din Bălţi şi Chişinău au rămas fără lumină. Şi atunci criza a fost provocată de atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Comentarii