Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Radio Moldova Promo

06 Aug. 2022 / 09:05

Guvernul Gavriliţa, un an de la învestire: Opiniile experţilor privind realizările şi nereuşitele Cabinetului de miniştri (VIDEO)

Guvernul Gavriliţa a înregistrat succese importante pe plan extern în primul an de mandat, inclusiv prin obţinerea statutului de ţară candidată la UE, consideră analiştii în domeniul politic şi economic. Totuşi, crizele actuale, problemele din sectorul public, care s-au acumulat de-a lungul anilor şi lipsa cadrelor competente fac ca multe decizii să fie implementate cu întârziere, au mai spus experţii pentru Radio Moldova.


Ultimul an a fost unul dificil din cauza crizelor care s-au suprapus pe aproape toate domeniile importante, respectiv acesta ar fi fost o perioadă dificilă pentru orice Guvern, spune diplomatul şi economistul Igor Munteanu. Potrivit lui, cea mai semnificativă reuşită a autorităţilor este obţinerea statutului de ţară candidat pentru aderare la UE. Totuşi, potrivit lui există şi carenţe în actualul act de guvernare şi acestea se referă în special la măsurile întârziate de susţinere a agenţilor economici, dar şi lipsa unei comunicaţii transparente.

„Criza energiei, războiul de agresiune ruso-ucrainean au schimbat complet paradigma în care a trebuie să acţioneze actualul guvern, probabil nepregătit pentru luare de decizii rapide. Economia, mediul de afaceri se ciocnesc cu foarte multe probleme. Lipsa de transparenţă a fost semnalată pe mai multe domenii, în sistemul amendamentelor la legea cu privire la Procuratură, reforma sistemului universitar, fără ca universităţile să fie informate. Remarcăm oportunitatea uriaşă, pe care o are în faţă Republica Moldova – ţară candidat la aderare”, a spus Igor Munteanu.

Printre cele mai mari succese ale actualei guvernări sunt relaţiile externe, atât pe paliera politică, cât şi pe cea economică şi, în special, în ceea ce ţine de sprijinul financiar obţinut şi extrem de important pentru ţara noastră în situaţia actuală, consideră şi economistul Alexandru Fală. Totuşi, pe intern rămân multe probleme nerezolvate, iar comunicarea rămâne a fi o latură slabă a acestei guvernări, susţine expertul.

„Guvernarea a venit şi ei s-au lansat în foarte multe proiecte sociale, răspunsul lor în linii mari a fost corect, au majorat pensiile, au majorat salariile, însă este evident că aceste măsuri nu pot proteja integral populaţia şi, totodată, trebuie de menţionat că guvernarea are o problemă foarte mare cu comunicarea. Una din marile reuşite, este evident, domeniul extern, finantăţi, pe care noi le obţinem în condiţii destul de bune, inclusiv granturi, care permit mai uşor să trecem prin această perioadă”, a spus economistul Alexandru Fală.

Precizăm că primul an de mandat al Guvernului Gavriliţa a coincis cu perioada de recuperare economică post-pandemică la nivel mondial, însoţită inclusiv de scumpirea bruscă a resurselor energetice, începând cu toamna anului trecut, care a dus şi la creşterea preţului la produsele agroalimentare. Ulterior, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina aceste tendinţe s-au agravat şi mai mult.

Comentarii