Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Radio Moldova Promo

04 Iul. 2022 / 19:00

În sezonul vacanţelor cresc ameninţările cibernetice

În sezonul vacanţelor cresc şi ameninţările cibernetice informează Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică. Potrivit experţilor, în timp ce suntem departe de casă trebuie să urmăm câteva practici simple pentru a ne menţine dispozitivele şi, respectiv, datele cu caracter personal în siguranţă, relatează Radio Moldova.

Primii paşi în asigurarea securităţii datelor noastre trebuie luaţi încă înainte de plecare.

În primul rând, trebuie să limităm numărul dispozitivelor, pe care le luăm cu noi în călătorie. Numărul mare de dispozitive creşte riscul de expunere la atacurile cibernetice sau furt de identitate.

În al doilea rând, trebuie să luăm măsuri pentru protecţia informaţiile personale folosind parole puternice, funcţii de securitate suplimentare precum amprenta digitală sau recunoaşterea facială, dar şi actualizarea unui software antivirus, spune şeful

Direcţiei telecomunicaţii şi suport clienţi din cadrul Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică, Eugeniu Croitoriu.

„Recomandările sunt de a securiza dispozitivele personale cu recunoaşterea facială, cu un PIN mai complicat, astfel încât dacă dispozitivul personal va fi furat sau pierdut nu va fi posibilă citirea datelor. Altă ameninţare sunt wi-fi-urile publice din hoteluri, aeroporturi, mall-uri pentru că putem deveni victimele unor furturi de identitate şi evitarea utilizării cardurilor bancare anume prin reţelele nesecurizate. Dacă primim mesaje cu scopul de ne sustrage informaţii trebuie să ne uităm foarte atent la sursa mesajului”, a spus Eugeniu Croitoriu.

Totodată, pentru a ne proteja trebuie să verificăm în prealabil agenţiile de turism şi hotelurile cărora le oferim datele noastre personale şi să evităm orice transfer de informaţii personale care nu este absolut necesar, adaugă expertul naţional în securitatea datelor personale, Sergiu Bozianu.

„Este necesară verificarea agenţiilor de turism, care ne cer datele pentru a face rezervări, dacă ele sunt reale. Furnizăm doar acele date care sunt strict necesare pentru deplasare. Ne străduim la maxim ca toate documentele şi alte informaţii să le păstrăm cu noi, să nu le lăsăm nesupravegheate. Cel mAi simplu este să procurăm o cartelă SIM locală cu internet pentru a nu utiliza acele reţele publice de wi-fi. Nu utilizăm cardurile bancare la dispozitive, care nu oferă garanţii”, a spus Sergiu Bozianu.

Potrivit datelor Serviciului Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică, 40% din ameninţările cibernetice care vizează industria de turism sunt legate de utilizarea reţelelor publice de wi-fi, iar 25% vizează atacurile la terminalele POS, utilizate pentru plăţi electronice.

Comentarii