Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Radio Moldova Promo

26 Noi. 2022 / 13:22

La Chişinău a fost semnat Acordul de asociere a Republicii Moldova la Programul UE pentru mediu şi politici climatice

La Chişinău a fost semnat astăzi Acordul de asociere a Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene (UE) pentru mediu şi politici climatice. Documentul a fost semnat de prim-ministra Natalia Gavriliţa şi comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius. Natalia Gavriliţa a subliniat importanţa acestui program.

„Acest program va ajuta să implementăm proiecte cu tehnici inovatoare şi bune practici în domeniul mediului înconjurător şi schimbărilor climatice care să contribuie la dezvoltarea unei economii circulare, reziliente şi neutre din punct de vedere climatic. Astfel va rezulta în reabilitarea ecologică a mediului înconjurător”, a precizat premierul.

Comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius a menţionat că aderarea Republicii Moldova la acest program, va ajuta ţara noastră să abordeze problemele climatice şi de mediu pe care UE le tratează într-un mod extrem de serios. Comisarul european a reconfirmat că Republica Moldova nu va fi singură pe calea sa europeană şi în angajamentele sale internaţionale, deoarece Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sunt gata să ofere ţării noastre asistenţă tehnică şi financiară.

„Provocările pe care le confruntaţi sunt semnificative, dar, aderând la Programul LIFE, Republica Moldova demonstrează că este hotărâtă să le înfrunte şi să le transforme în oportunităţi. Programul va contribui semnificativ la tranziţia către o economie durabilă, bazată pe surse regenerabile de energie, care va proteja şi îmbunătăţi calitatea mediului şi va combate degradarea ecosistemelor”, a menţionat Virginijus Sinkevičius.

Bugetul total al programului european de mediu LIFE pentru perioada de finanţare 2021-2027 constituie 5,43 miliarde de euro, fonduri care vor putea fi accesate inclusiv de potenţialii beneficiari din Republica Moldova. Natalia Gavriliţa a precizat că la acest program pot participa atât instituţiile publice, cât şi cele private.

Comentarii