Ştiri

Sursa imaginii: privesc.eu

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Radio Moldova Promo

24 Noi. 2022 / 14:02

Republica Moldova şi Georgia vor intensifica cooperarea şi ar putea crea o rută maritimă

Fortificarea cooperării Republicii Moldova cu Georgia în diverse domenii, precum şi situaţia de securitate din regiune în contextul războiului nejustificat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei au fost temele discuţiei avute astăzi de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Nicu Popescu şi omologul său georgian, Ilia Darchiashvili, aflat în vizită oficială la Chişinău, relatează Radio Moldova.

Într-un briefing Nicu Popescu a precizat că Republica Moldova şi Georgia au mai multe obiective comune şi sunt solidare în condamnarea războiului declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

„Suntem solidari în evaluarea evenimentelor din regiune şi condamnăm cu fermitate războiul nejustificat, neprovocat, brutal declanşat de către Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Sunt afectate zeci de ţări, dar şi Republica Moldova este una dintre ţările cele mai afectate după Ucraina după acest război. De asemenea, am mai discutat şi probleme separatismului, o problemă care afectează ambele noastre ţări şi pe această problemă şi sfidare pentru ţările noastre Georgia şi Republica Moldova o colaborare excelentă şi o coordonare de poziţii în forumurile internaţionale de foarte mult timp”, a menţionat Nicu Popescu.

Procesul de integrare Europeană a Republicii Moldova şi Georgiei contribuie la intensificarea relaţiilor bilaterale, implicit prin schimburile de experienţă în implementarea legislaţiei europene - a precizat  oficialul georgian Ilia Darchiashvili.

„Acest statul de membră de viitor membră al UE, această poartă care s-a deschis în luna iunie ne uneşte şi mai mult. Acest lucru înseamnă şi o serie de responsabilităţi foarte importante, în primul rând de transferare a legislaţiei UE”, a afirmat Ilia Darchiashvili.

Cei doi miniştri de externe au discutat şi despre intensificarea relaţiilor comerciale care ar facilita comerţul dintre întreaga regiune a Caucazului de Sud şi restul spaţiului european, prin Republica Moldovar. Un grup de lucru va evalua fezabilitatea şi va discuta cu partenerii din mediul privat dacă ar exista suficient interes pentru o rută directă maritimă şi fluvială între Portul Giurgiuleşti şi Poti în Georgia.

Agenda vizitei ministrului georgian la Chişinău include  întrevederi cu preşedintele ţării Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa. 

Acum o lună Republica Moldova a fost vizitată de preşedintele Georgiei Salome Zourabişvili, care a declarat că Georgia, alături de Republica Moldova şi Ucraina, îşi doreşte să adere la Uniunea Europeană.

Comentarii