Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Regional

23 Aug. 2022 / 14:16

A început sezonul conservelor. Unele gospodine prepară până la 300 de borcane (VIDEO)

La ţară, sezonul pregătirilor pentru iarnă a intrat în linie dreaptă, iar gospodinele fac la foc continuu provizii alimentare, umplând rafturile beciurilor cu tot felul de bunătăţi: de la dulceaţă şi compoturi, până la zarzavaturi şi murături. În satul Voloviţa din raionul Soroca febra pregătirilor este în toi, gospodinele se întrec în reţete de conserve tradiţionale care mai de care mai apetisante, relatează Moldova 1.

Valentina Gîlca din satul Voloviţa, raionul Soroca, an de an umple cămara cu toate tipurile de murături şi compoturi. Femeia spune că s-a obişnuit să facă provizii pentru iarnă încă din copilărie.

„Aici pun nişte roşii, se numeşte marinadă rece. Iată aici am pus mărar verde, de desupt am pus hrean şi mărar uscat, aici pun frunza de coacăză. Toate legumele şi fructele eu din grădină le strâng şi le pun”, spune Valentina Gîlcă.

Acum munca ei poate fi admirată. A umplut deja cămările cu zacuscă, bulion şi murături de toate soiurile.​

„Am făcut salată numai din roşii. Aici am făcut adjică. Aici am făcut din zarzări ca un fel de magiun, pentru copturi, aici am făcut coacăză neagră, bună pentru tuse la copii, tot de la mine din grădină strânsă. Aici este leuştean cu borş de casă, pentru iarnă, dar aici am pus frunza de vie, că nu ştiu dacă o să am bani de varză să murez, mai bine mă pregătesc”, spune Valentina Gîlcă.

Unele gospodine de la ţara prepară în fiecare an câte 200 - 300 de borcane cu conserve pentru iarnă. În pieţe, un kilogram de gogoşari costă 30 de lei, unul de roşii costă 10 lei, iar pentru un kilogram de ardei, cei care pregătesc conserve pentru iarnă vor trebui să scoată din buzunar 15 lei.

Comentarii