Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

02 Iul. 2022 / 16:11

A revenit de peste hotare şi a deschis o afacere de succes. Povestea antreprenorului Sergiu Ceapa

Obosit de muncă peste hotare a hotărât să revină acasă şi să se reprofileze. Sergiu Ceapa din satul Vărvăreuca, raionul Floreşti, după mai mulţi ani de lucru ca şofer de TIR în Europa a venit acasă şi a deschis un incubator de creştere a puilor. Mai mult, incubatorul automat a fost transformat dintr-un frigider vechi, iar acum scoate pui, rate şi boboci pe care îi comercializează chiar de acasă, relatează Moldova 1.

Sergiu Ceapa spune că totul a început în anul 2008 când, revenit acasă în concediu de la munci în străinătate, nu a mai dorit să plece de lângă cei dragi.

„S-a început totul de la un incubator mic cumpărat din plastic şi am avut o dorinţă să-mi fac eu singur un incubator dintr-un frigider vechi, stricat, am cumpărat nişte piese, nişte materiale şi am făcut un incubator în care deja nu mai încăpeau 100 de ouă, dar încăpeau 300”, a relatat fermierul Sergiu Ceapa.

La început scotea 100 de pui odată, acum capacitatea incubatoarelor a ajuns la 850.

„În afara de pui, găini mai cresc rate mute li dacă până nu demult am avut raţe de culoarea alba-cafeniu cu alb, acum am văzut undeva, cu trei ani in urmă, raţe mute de culoare gri şi le-am găsit tocmai la Parcani la Bender şi am fost după ele şi le-am cumpărat”, a spus Sergiu Ceapa.

Afacerea a devenit una prosperă, spune gospodarul. Păsările de rasă sunt hrănite cu mâncare naturală, iar ouăle pentru incubaţie sunt de producţie proprie.

„Dacă la început vindeam puii la piaţă, de vreo câţiva ani lumea mă sună, stau în rând, îşi fac liste. Anul acesta mai mult de jumătate din pui i-am vândut fără ca să ies la piaţă”, a adăugat gospodarul.

În acest sezon, micul fermier a reuşit să scoată în jur de 1500 de pui, iar o bună parte dintre aceştia a fost oferită în dar rudelor apropiate, care îl ajută în afacere.

Comentarii