Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Regional

19 Sep. 2022 / 17:40

Aprovizionarea cu lemne pentru iarnă - principala grijă a moldovenilor în această perioadă (VIDEO)

Aprovizionarea cu lemne pentru iarnă este principala grijă a moldovenilor în această perioadă. Oamenii de la sate fac coadă la ocolurile silvice din întreaga ţară pentru a se înscrie pe listele beneficiarilor de lemne la un preţ mai mic. Deşi lemnele sunt mai ieftine, oamenii spun că transportul este foarte costisitor. Reprezentaţi ai ocolurilor silvice dau asigurări că lemne sunt suficiente iar până va începe perioada rece, toţi cetăţenii vor fii aprovizionaţi cu lemne pentru foc, relatează Moldova 1.

Zilnic la întreprinderea Silvică din Străşeni se adresează în jur de 200 de oamenii. Aceştia trebuie să deţină buletinul de identitate, să scrie o cerere, după care merg la casă să achite, iar ulterior să se adresează ocolului silvic pentru a se înscrie în rând.

Maia Valter a depus o cerere la primăria din Străşeni pentru a fi aprovizionată cu lemne acum o lună. Pentru că nu a primit nici un răspuns femeia a venit la întreprinderea silvică din Străşeni. Cea mai mare indignare a femeie este că va trebui să achite peste o mie de lei pentru transport.

„Am scris la primărie, am o lună şi nimic gata acolo nu mai primesc. Dacă trei, înseamnă că 1500 de lei trebuie de dat pentru transport. Foarte bine era şi simplu”, afirmă Maia Valter, locuitoare a oraşului Străşeni.

 Oamenii spun că se tem ca în prag de iarnă să nu rămână fără lemne de foc.

„Ei spun trebuie de aşteptat, merge conform bonului, aşteptăm să vedem. Toţi vor să intrăm în sezonul rece să fie cald la copii”;

„Ne trimite la ocolul silvic şi de acolo ne repartizează unde sunt lemne. Trimit maşina lor dacă nu ai maşină”.

Ocolul silvic Străşeni aprovizionează în acest an aproape 20 de primării.

 „Sunt lemne suficiente, noi acum avem tăieri suplimentare. Satele care se mărginesc cu întreprinderea silvică Străşeni vor primii masă lemnoasă. Este prea mare panica la noi dar oamenii o să aibă masă lemnoasă”, menţionează Sergiu Cavcaliuc, directorul Silvo-cinegetică, Străşeni.

„Oamenii trebuie să vină să-şi ridice lemnele direct din pădure, ocolul silvic nu are serviciu de transport şi de încărcare. Vor fi eliberate după hotărărea de Guvern - câte cinci metri steri dar în două tranşe. Trei metri şi după care doi metri de familie”, specifică Emilian Glavan, şef adjunct, ocolul silvic Căpriana.

Pentru că cetăţenii să obţină informaţii în timp util, autorităţile au lansat platforma lemne.md. În acest an, preţul lemnului de specii tari variază între 550 şi 875 de lei pentru un metru ster. Lemnul moale este mai ieftin şi costă între 350 şi 475 de lei per metru.

 

 

 

 

Comentarii