Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

31 Iul. 2019 / 15:12

Biserica din Ciuteşti se află în stare avansată de degradare

De decenii clopotele bisericii de lemn stau încremenite, iar sfântul locaş de pe cea mai înaltă culme a satului Ciuteşti, Nisporeni se află în stare avansată de degradare. Oamenii îşi doresc restaurarea monumentului ce perpetuează memoria localităţii şi care ar putea deveni un important punct de atracţie pentru turişti, relatează Moldova 1.

Ne-au condus spre biserica de lemn din Ciuteşti doi elevi din localitate, ei ne-au oferit şi primele informaţii despre acest locaş.

„A fost sfinţită în 1802. Aţi învăţat ceva despre biserică la lecţiile de istorie? La lecţiile de istorie nu am învăţat nimic despre biserica noastră”, a spus Sandu Stamati, elev.

„Ştiu că este cea mai veche biserică din lemn din raionul Nisporeni, este construită din lemn. Am vrea să aibă o nouă viaţă, să fie restaurată deoarece monumentele istorice din trecut trebuie păstrate şi arătate la copiii noştri”, a spus Ion Croitoru, elev.

Descoperim Bisericuţa de lemn şi într-o pictură a lui Grigore Stamati,care a iniţiat o campanie de reabilitare a monumentului.

„Biserica degradează,din păcate că nu avem resurse ca s-o reparăm, ea este în registrul monumentelor de istorie şi arhitectură, noi nu putem interveni, trebuie să vină să lucreze specialiştii. Toţi spun că nu-s bani, nu-s bani, dar în republică e unica fiindcă are o arhitectură deosebită”, a spus Grigore Stamati, director al Casei de Cultură din Ciuteşti.

„Este una dintre cele mari valori, nu are cuie din metal ci din lemn. E un lucru de mare importanţă etnografică”, a spus Maria Nastasiu, directoarea Grădiniţei din Ciuteşti.

„Un monument şi de credinţă fiindcă acolo este cimitirul. E dată uitării în primul rând, de conducătorii satului şi cred că poate şi mai sus să dea un ajutor”, a spus Alexandra Lupu, locuitoare a satului Ciuteşti.

Parohul Bisericii din piatră din Ciuteşti, Tudor Iamandei, şi-a pierdut speranţa că monumentul ar putea fi salvat.

„În tot anul vin şi vin, se uită şi cum vin-aşa se duc şi atât. E dărâmat tot, se duce în pământ”, a spus Tudor Iamandei, parohul Bisericii din Ciuteşti.

„Asta-i prima biserică a satului, sunt băştinaşă de aici, eu nu am apucat-o să lucreze, dar era. Noi intram, în biserică erau icoane multe, acum s-a mai furat. O să fie ca o relicvă dacă o s-o facă, asta-i istoria satului”, spun oamenii.

„Într-adevăr, e un lăcaş sfânt, ne-ar continua amintirea străbunilor, care au făcut-o cu multă greutate şi ar fi mare păcat ca să nu se pună umărul”. „Tatăl meu spunea că acolo era centrul satului unde-i biserica. De departe se vede că nu-i Crucea”, s pun oamenii.

„Au fost alunecări de pământ şi spun oamenii tot s-a ponorât împrejur dar biserica a rămas statornică, pe loc”, a spus parohul Bisericii

În Republica Moldova sunt 70 de biserici din lemn, foarte multe dintre care se află în stare avansată de degradare. Doar trei au fost restaurate în ultimii ani.

Comentarii