Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Regional

01 Iul. 2022 / 13:31

Soroca: Pentru prima dată un elev de etnie romă ia diplomă de Bacalaureat (VIDEO)

37 de elevi de etnie romă din raionul Soroca au frecventat şcoala în acest an. Unul dintre ei, Şerban Foca, a susţinut bacalaureatul, cu nota 10 la examenul la chimie.


Tânărul a absolvit Liceul rus „Alexandr Puşkin” din municipiul Soroca. În cei 12 ani de studii, băiatul nu a lipsit practic de la ore. 

„Acum trei-patru ani am conştientizat că obiectul preferat este chimia.  Aşa că atunci când am ajuns la liceu am zis că voi alege la Bacalaureat chimia. Profesoara mea m-a ajutat foarte mult”, a spus absolventul.

Şerban Foca îşi doreşte să studieze în continuare la Universitatea de Medicină, unde să înveţe stomatologie sau chirurgie. 
 
„Romii nu vor să înveţe deoarece este o tradiţie în rândul acestei etnii. Ei preferă să lucreze de mici ca să aibă banii lor. Dar eu am făcut alegerea”, a mai spus tânărul.

Părinţii lui Şerban au învăţat şi ei la şcoala şi şi-au dorit ca şi copii lor să facă studii. 

„În familia noastră toţi au făcut studii. Părinţii m-au obligat să învăţ şi deja a devenit o tradiţie ca şi copii mei să meargă să înveţe. Motivul pentru care romii nu merg la şcoală este că noi tot timpul trebuie să mergem peste hotare să facem bani, iar copiii nu ai cui să-i laşi, dar noi am fost tot timpul acasă”, a explicat tatăl absolventului, Serghei Şerban. 
 
Şerban este singurul elev de etnie romă din istoria şcolii şi a raionului care a ajuns pînă la finalul studiilor şi asta deoarece rata abandonului şcolar în Soroca, este cea mai înaltă din Republica Moldova.

„Problema romilor întotdeauna a existat, dar noi depunem eforturi pentru şcolarizarea lor prin strânsa colaborare cu familiile acestora. Este o bucurie dublă, pentru că este prima dată de la instituirea examenului de Bacalaureat ca un elev de etnie romă să ia diplomă de Bacalaureat”, a explicat directoarea Liceului „Alexandr Puşkin”, Silvia Şilova.
 
La acest liceu mai învaţă şi o elevă de etnie romă, care anul viitor va susţine  Bacalaureatul. Dintre cei peste 200 de copii cu vârstă şcolară de etnie romă, doar 37 au mers la ore în acest an.

Comentarii