Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

06 Oct. 2022 / 18:39

După ani de aşteptare, locuitorii satului Brăila au acces la apă potabilă de calitate (VIDEO)

După ani de aşteptare, locuitorii satului Brăila, municipiul Chişinău se pot bucura, în sfârşit, de acces la apă potabilă de calitate. În cadrul unui proiect finanţat de bugetul local, 14 de kilometri de conducte, vechi de aproape jumătate de secol, au fost schimbate. După renovare, acestea asigură alimentarea cu apă a peste 350 de gospodării din regiune, relatează Moldova 1.

Conductele erau atât de vechi, încât livrarea apei era întreruptă ori de câte ori apăreau defecţiuni la apeduct. În acelaşi timp locuitorii satului Brăila spun că apa era calcaroasă şi conţinea impurităţi.

„Era apa ruginită, galbenă, în general era foarte dură apa la noi”.
„Eram nevoită să cumpăr apă la copii, ca să le dau apă potabilă. Dar, acum cu apa asta nouă e foarte bine”.
 „Era cu rugină, nu ajungea. Dar, acum suntem foarte mulţumiţi. E o apă curată gustoasă, suntem mulţumiţi”.
„Noi apa o folosim la mâncare, la spălat. Apa trebuie la toate celea. Fără apă nimeni nu poate trăi”.

Apeductul are aproape 14 kilometri, iar odată cu renovarea acestuia au fost instalaţi şi 25 hidranţi antiincendiari.

„La momentul dat sunt conectate toate casele. Capacitatea turnurilor este de 50 metri cubi, fiecare turn, cu lungimea piciorului de 18 metri”, a spus şeful de şantier Anatolie Chiperi.

„A fost un proiect dorit şi aşteptat de toţi locuitorii satului Brăila, deoarece reţelele erau de prin anii 60, construite haotic prin grădini, în ţevi de metal, majoritatea erau ruginite iar apa imposibil de utilizat cu frecvente întreruperi iar o bună parte din localitate nici nu avea acces la apă, deoarece nu aveau presiunea necesară”, a declarat primarul comunei Băcioi, Ilie Leahu.

Proiectul de reabilitare a costat 7 milioane de lei, bani alocaţi din bugetul local iar pentru conectare localnicii au plătit câte 1300 de lei.

Comentarii