Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

04 Aug. 2022 / 18:35

Enoriaşii din Soroca i-au sărbătorit pe Sfânta Maria Magdalena şi marele Mucenic Foca (VIDEO)

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc joi, 4 august, Sfânta Maria Magdalena şi marele Mucenic Foca. În popor există mai multe superstiţii legate de această sărbătoare. . Spre exemplu, în această zi, gospodarii nu lucrează şi, în niciun caz, nu aprind focul. Legenda spune că, dacă aceste dogme sunt încălcate, Sfântul Foca pedepseşte cu incendii, arşiţă şi grindină, informează Moldova 1.


Enoriaşii care au venit astăzi la biserica Sf. Petru şi Pavel din Soroca ne-au spus că respectă cu stricteţe această sărbătoare şi au venit în locaş să facă rugăciuni. Tradiţia spune că nu se munceşte în această zi, iar gospodinele nu prepară bucate de teamă că Sfântul Foca le va aduce necazuri sau le va arde recolta.

„Am venit să ne rugăm de sănătate şi Pace în lume, pentru copilaşi”.

„Ne rugam pentru familie, copii, este ziua nepoatei mele, împlineşte 10 ani. Să ne rugăm Domnului ca ne-o dat ploiţă. Ştiu ca acasă la părinţi înainte mama gătea în ziua precedentă, nu ne lasă să ne jucam cu focul. Lumea se teme de primejdii”.
„Astăzi am venit ca de obicei venim, aducem copii aici si ne rugăm de sănătate pentru cei apropiaţi”.

Marele Mucenic Foca este considerat patron al arşiţei şi al incendiilor provocate de fulgere. Tot astăzi, este sărbătorită şi Maria Magdalena.

„Ea prima din toţi oamenii sa învrednicit să-l vadă pe Domnul nostru Iisus Hristos înviat din morţi care cu mare râvnă a propovăduit până la sfârşitul vieţii ei acest adevăr. Sf. Mucenic Foca este un mucenic care a pătimit prin foc şi nu are nimic cu ceea ce cred creştinii ca să se păzească de foc”, a relatat parohul bisericii Andrei Seredenco.

În Republica Moldova, peste 1500 de femei poartă numele Magdalena, peste 118 mii - Maria, iar 48 de bărbaţi poartă numele Foca.

Comentarii