Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Regional

28 Iun. 2022 / 17:40

Găgăuzia: Cheltuielile publice - motiv de dispută între Executivul şi Parlamentul local (VIDEO)

În Găgăuzia continuă confruntarea dintre executivul şi parlamentul local. Unul dintre principalele motive sunt cheltuielile publice. Deputaţii sunt nemulţumiţi de modul în care sunt gestionaţi banii. De asemenea, Curtea de Conturi a efectuat un audit pentru perioada 2018-2020 şi a scos la iveală o serie de încălcări, relatează Moldova 1.


Curtea de Conturi a finalizat un audit al Guvernului şi Parlamentului găgăuz în toamna trecută, dar documentul a fost făcut public şase luni mai târziu. 

Printre încălcările identificate în anii 2018-2020 se numără faptul că autorităţile Găgăuziei nu au ţinut cont de resurse financiare privind găzduirea delegaţiilor şi a străinilor. Acest lucru a dus la mai multe cheltuieli decât se aştepta. Timp de trei ani, comitetul executiv a cheltuit 1,5 milioane de lei pentru a primi delegaţii. În aceeaşi perioadă, Adunarea populară a cheltuit în scopuri similare - 67 mii lei.

O altă  încălcare ţine de gestionarea pandemiei de Covid-19. Astfel, din cele 23 de milioane de lei alocate în acest sens, comitetul executiv a cheltuit doar 10 milioane. Printre proiectele care nu au fost  finanţate se numără şi reparaţia secţiei Covid a spitalului Vulcăneşti. Acoperişul clădirii a fost schimbat, dar reparaţie în interior nici vorbă.  

„Dacă în 2018 ponderea veniturilor proprii în bugetul Găgăuziei era de 40%, iar 60% erau transferuri de la bugetul de stat, atunci în 2020 veniturile proprii a scăzut la 30%, iar transferurile au crescut la 70%. Acest lucru indică faptul că atât economia, cât şi sectorul financiar din Găgăuzia sunt în criză, iar dependenţa de bugetul de stat este în creştere”, a menţionat Alexandr Tarnovschi, vicepreşedintele Adunării Populare.

De cealaltă parte, secretarul de presă a Başcanului afirmă că acesta este un joc politic. 

„Unii dintre deputaţi nu au vrut să înţeleagă esenţa problemei, ci au încercat să aranjeze o biciuire publică pentru actul propriu-zis trebuie să primim o versiune publică semnată de toţi membrii colegiului Curţii de Conturi, urmând ca ulterior să decidem cum vom răspunde acestui act”, afirmă Andrei Vedutenko, secretarul de presă al Başcanului.

Confruntarea dintre Adunarea Populară şi comitetul executiv a continuat din cauza unui alt control. De data aceasta - Camera de Conturi regională, care a analizat activitatea administraţiei Başcanului. Acum încălcările identificate de Camera de Conturi regională ar trebui trimise la Centrul Naţional Anticorupţie.

 

Comentarii