Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Regional

19 Sep. 2022 / 20:17

Încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi - un proces dificil în Republica Moldova (VIDEO)

Încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi rămâne a fi un proces dificil în Republica Moldova. Asociaţiei Copiilor Surzi din Moldova a creat o afacere în domeniul apiculturii, la care muncesc câteva persoane cu nevoi speciale din satul Cimişeni, raionul Criuleni care acum nu doar se simt utili în societate ci reuşesc să îşi întreţină şi familiile, transmite Mesager.

Ecaterina Meresciac din satul Cimişeni este mama a trei copii şi suferă de probleme locomotorii grave. Femeia spune că a bătut la uşa multor instituţii pentru a se angaja însă de fiecare dată primea refuz. Acum trei ani început să activeze în cadrul Proiectului „Darul Albinelor”, o afacere socială pentru persoanele cu dizabilităţi din localităţile rurale. 
 
„Îmi reproşa tu nu o să faci faţă, că tu nu poţi. Sunt angajată aici de trei ani şi este un proiect social care este un venit în casă. La început îmi era frică dar este interesant aici”.
 
În total sunt încadraţi în câmpul muncii şase angajaţi cu dizabilităţi, printre care şi Cristina Oleinic care şi ea este mama a doi copii. 
 
„Îmi place meseria mea şi îmi plac albinele.Când zumzuitul de albini trece pe la urechea mea îmi pare foarte bine”.
 
Ideea de a dezvolta o afacere în domeniul apiculturi şi de angaja persoane cu dizabilităţi îi aparţine directorului Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova. Acum prisaca are 56 de stupi iar anul trecut s-a colectat în jur o tonă de miere. Toată marfa este vândută la târguri iar din banii câştigaţi sunt plătite salariile angajaţilor. 
 
„Copiii cresc mari, mai puţin se integrează în câmpul munci. Este greu de integrat o persoană tipică dar mai ales o persoană cu dizabilităţi. Ne gândim să ne extindem şi să mai angajăm persoane cu dizabilităţi”, susţine Veronica Căpătici, director Asociaţia Copiilor Surzi.
 
Pe timp de pandemie, afacerea a fost la un pas să se închidă însă datorită unui ajutor din partea Uniunii Europene au fost achitate salariile angajaţilor şi procurate noi utilaje. 
 
„O astfel de susţinere ajută organizaţiile societăţii civile să-şi continue munca şi să poată în continuare să susţină populaţia vulnerabilă în vreme de criză”, susţine Georgia Cremene, director „People in need  Moldova”
 
În cadrul programului „Parterneriatului Estic-Programul de solidaritate împotriva Covid-19", Asociaţia Copiilor Surzi din Moldova au beneficiat de un grant în valoare de 4500 de euro.


 

Comentarii