Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

23 Sep. 2022 / 11:56

La Cahul va fi construit un spital regional care va oferi servicii medicale de înaltă performanţă

În municipiul Cahul va fi construit un spital regional care va oferi servicii înalt tehnologizate, care sunt astăzi concentrate doar la instituţiile medicale din capitală. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco în debutul şedinţei Guvernului de la Cahul.

Potrivit ministrului, proiectul va fi finanţat de către Banca Europeană pentru Investiţii în baza unui acord de împrumut şi va fi prezentat Executivului pentru a fi semnat după ce va fi finalizat studiul de prefezabilitate.

„Am identificat de către Ministerul Sănătăţii resursele financiare necesare pentru realizarea acestui studiu de prefezabilitate şi deja am semnat acordul de colaborare cu „ Swedfund” care generos ne-a oferit această sumă pentru lucrările de implementare a acestor două spitale în valoare de 1,50 milioane de euro. Un grant nerambursabil pe care îl vom pune la dispoziţia acestui studiu de prefezabilitate”, a spus Ala Nemerenco.

Ministrul a precizat că acest spital se creează cu scopul ca cetăţenii din regiunea sud a ţării să aibă acces liber la servicii de înaltă calitate în sănătate. Este vorba servicii de neurochirurgie, cardiochirurgie, de chirurgie endo-vasculară, oncologie, radioterapie.

„Spitalul va fi dotat cu echipamente de cea mai înaltă calitate, performanţă. Totodată începem pregătirea cadrelor medicale care vor putea activa aici în Cahul”, a adăugat Nemerenco.

Amintim că un spital regional urmează să fie construit şi la Bălţi. Studiul de prefezabilitate actualizat pentru spitalul regional din Bălţi urmează să fie definitivat de expertul internaţional, contractat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. CEB acoperă toate cheltuielile pentru elaborarea documentaţiei în scopul iniţierii lucrărilor de proiectare şi construcţie a spitalului. Experţii internaţionali urmează să evalueze şi cele două terenuri selectate pentru a fi construit spitalul.
 

Comentarii