Ştiri

Sursa imaginii: facebook/Primăria Călăraşi

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Regional

11 Aug. 2022 / 21:51

La Călăraşi s-a desfăşurat un eveniment dedicat cetăţenilor moldoveni veniţi din diasporă (VIDEO)

Moldovenii plecaţi în străinătate au fost sărbătoriţi la Călăraşi unde s-a desfăşurat tradiţionalul eveniment „Zilele Diasporei". Cu această ocazie, în scuarul primăriei a fost organizat un târg al meşterilor populari şi un concert susţinut de artişti autohtoni. Scopul principal al evenimentului este mobilizarea diasporei în procesul de dezvoltare economică a oraşului Călăraşi, transmite Mesager.

„E un eveniment important de fiecare dată, când vin ei acasă şi trăim mereu cu speranţă ca o să vină de tot, o să se reîntoarcă acasă”;
„Este foarte important ca diaspora să se simtă parte a comunităţii locale, să cunoască ce se întâmplă la nivel local şi cum se pot implica, pentru că, într-adevăr, de-a lungul timpului diaspora a fost cel mai important partener de dezvoltare a oraşului Călăraşi”. 

În scuarul primăriei a fost organizat un târg al meşterilor populari şi al producătorilor autohtoni.

„Am venit cu o degustare de miere cu castraveţi, care de obicei se face la 2 august la Sfântul Ilie, dar profitând de ocazie îi servim pe oaspeţi cu castraveţi şi desigur o băutură regească care nu fiecare are posibilitatea să o prepare, se numeşte hidromel”, spune un apicultor. 

După ce a muncit cinci ani în Istrael, Alesea Ceban a revenit în oraşul de baştină Călăraşi şi a deschis un atelier de patiserie. Acum tânăra încearcă să motiveze şi alte persoane să se întoarcă acasă. 
„În cazul când noi toţi ne vom întoarce acasă şi când noi o să activăm şi o să procurăm unii de la alţii, automat noi o să ridicăm economia”.

Potrivit autorităţilor locale, datorită susţinerii financiare din partea celor plecaţi în străinătate, în ultimii ani, în raionul Călăraşi au fost implementate mai multe proiecte.

„Este termoizolarea şcolii de rezerve sportive din Călăraşi, este reparaţia sau construcţia tuturor scărilor din oraş. Avem proiectul „DOR” implementat în comuna Sipoteni cu iluminatul şi în multe alte localităţi”, a menţionat Zinaida Ţurcanu, vicepreşedintele raionului Călăraşi.

„Este o zi importantă pentru ei, dar şi pentru noi. Având în vedere mulţimea de oameni plecată peste hotare este o bucurie. Este o sărbătoare în care vrem să accentuăm că diaspora e importantă, în care vrem să accentuăm că ne dorim ca diaspora să revină acasă”, a precizat Ion Olari, primarul oraşului Călăraşi.

„Deseori noi de la diasporă avem mai multe aşteptări, cum ar fi să se implice economic, financiar, să meargă la vot. Dar, cumva mai puţin am pus accentul pentru a mulţumi că ei se implică şi să facem să se simtă parte, pentru că până la urmă ei sunt cetăţenii noştri”, susţine muzeografa Mariana Iurcu. 

Evenimentul „Zilele Diasporei la Călăraşi" a ajuns la cea de-a V-a ediţie şi face parte dintr-un program extins al Biroului Relaţii cu Diaspora.  

Comentarii