Ştiri

Sursa imaginii: Ministerul Educaţiei

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Regional

04 Aug. 2022 / 12:49

La Durleşti a fost inaugurat primul SmartLab din ţară (VIDEO)

Procesul educaţional din Republica Moldova este în curs de dezvoltare, iar odată cu digitalizarea acestuia se vor deschide noi orizonturi, în special pentru elevi. Primul SmartLab din ţara noastră a fost inaugurat la Liceul „Hyperion" din Durleşti. Acesta nu este altceva decât un laborator inteligent, dotat cu software şi materiale necesare în procesul de predare/învăţare, transmite Moldova 1.


Orele de studiu vor fi captivante, iar conceptele teoretice vor deveni tangibile cu ajutorul instrumentelor de ultimă generaţie precum: roboţi multifuncţionali, imprimante 3D, computere cu ecran tactil, scanere şi pixuri 3D.

„Integrând tehnologiile digitale în predare, vom face un proces educaţional mai viu, mai activ, bazat pe principiile constructiviste”, spune Natalia Moglan.

„Este mult mai performant decât o clasă obişnuită. Am creat mai multe forme geometrice cu ajutorul creionului 3D şi propriul meu robot”, susţine Luciana Vornicean.

Profesorii din mai multe instituţii au urmat un cursuri şi îşi propun să înceapă procesul educaţional în noul laborator, unde vor fi predate mai multe discipline.

„Nu este un laborator doar de informatică sau nu este un laborator pentru pregătirea elevilor olimpici, este un laborator în care se vor desfăşura lecţii, ore la toate disciplinele şcolare”, a declarat directorul LT „Hyperion”, Tamara Pasat.

Cei care au contribuit la deschiderea laboratorului inteligent menţionează că este primul dar nu ultimul SmartLab din ţara noastră.

„În Republica Moldova sper să ne întoarcem foarte repede să serbăm primele 100 de laboratoare. Scopul nostru este să aducem competenţele digitale pe băncile şcolii, să ne alfabetizăm digital pentrucă aceste competenţe digitale ne vor plăti facturile în viitor”, a declarat preşedintele INACO, Andreea Paul.

Primul SmartLab a fost realizat de Asociaţia INACO, cu sprijinul unei companii daneze, iar investiţia constituie 90 de mii de euro.

Comentarii