Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Regional

22 Sep. 2022 / 16:19

Liceul „Ion Vatamanu” din Străşeni, renovat cu suportul Uniunii Europene

La Străşeni a fost data în folosinţă o clădire a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu”, renovată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. În cadrul proiectului a fost reconstruit acoperişul, izolaţi pereţii clădirii, reabilitate centrala termică şi sistemul de încălzire, a fost instalat sistemul fotovoltaic pentru producerea energiei electrice.

Graţie finalizării proiectului, 650 de elevi şi profesori vor beneficia de energie curată generată de panourile solare şi o mai bună izolaţie a clădirii. Aceste măsuri vor reduce semnificativ facturile la gaze pentru autorităţile locale şi vor îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor. Valoarea totală a lucrărilor de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din municipiul Străşeni constituie cca 1,3 milioane de еuro, din care 1,2 milioane de еuro au fost oferiţi de UE cu titlu nerambursabil şi 100.000 de euro – contribuţie locală, se arată în comunicatul Guvernului.

„Eficienţa energetică este acum mai importantă ca niciodată şi suntem bucuroşi, în spiritul solidarităţii, să intensificăm eforturile noastre pentru a atenua impactul crizei energetice. Uniunea Europeană susţine de mult timp tranziţia ecologică în Republica Moldova pentru a spori securitatea energetică şi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în conformitate cu Pactul verde european” a declarat Jānis Mažeiks.

Prezentă la evenimentul de iaugurare a clădirii renovate, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa a precizat că Guvernul va continua să investească masiv în sistemul educaţional naţional, dar şi în măsurile de sporire a eficienţei energetice a instituţiilor publice.

„Scopul pe care îl avem este să asigurăm un sistem educaţional modern, accesibil fiecărui copil, cu discipline relevante şi cu posibilităţi de dezvoltare continuă pentru fiecare copil. Şcolile şi grădiniţele din ţară sunt eligibile pentru Programul naţional „Satul European”, astfel că, până acum, au fost aprobate 106 proiecte care prevăd reparaţia capitală sau modernizarea unor instituţii de învăţământ. Pentru finanţarea acestor proiecte, din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională şi Locală pentru anii 2022-2023 au fost alocate 388,74 milioane lei. Asta înseamnă că mii de copii şi cadre didactice din aceste instituţii de învăţământ se vor putea bucura de condiţii mai bune de instruire”, a declarat prim-ministra Gavriliţa.

Implementarea proiectului a fost asigurată de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

„Proiectul de îmbunătăţire a eficienţei energetice a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din municipiul Străşeni reprezintă cooperarea strânsă şi eficientă dintre UE, Germania şi Moldova, împreună cu structurile locale de dezvoltare regională. Proiectul a fost însoţit de măsuri de dezvoltare a capacităţilor şi de management al energiei susţinute de guvernul german. Cu siguranţă, acestea vor crea un mediu mult mai bun pentru dezvoltarea şi creşterea generaţiilor de elevi”, a menţionat la rândul său Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Margret Uebber.

Obiectivul a fost modernizat în cadrul proiectului „Construcţia infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de Eficienţă Energetică în clădirile publice”, finanţat de Uniunea Europeană.

Comentarii