Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Regional

23 Iun. 2022 / 20:55

Localităţile din ţară îşi vor elabora planuri de acţiuni în domeniul păcii şi securităţii

Autorităţile publice şi reprezentanţii societăţii civile din raioanele Anenii Noi, Criuleni, Ştefan Voda şi UTA Găgăuzia au învăţat cum sa elaboreze planuri locale de acţiuni în domeniul păcii şi securităţii, inclusiv în contextul crizelor generate de războiul din Ucraina, relatează Radio Moldova.

Instruirea a fost facilitată de AO „Gender Centru” în cadrul unui proiect internaţional implementat cu suportul Agenţiei Austriece de Dezvoltare cu susţinerea financiara a Guvernul Suediei şi UN Women. Actualitatea localizării acţiunilor de securitate fiind, potrivit coordonatoarei de programe Nina Lozinschi, dictată inclusiv de crizele care afectează în mod direct cetăţenii Republicii Moldova.

„Când am vorbit despre securitate şi mai ales în contextul crizelor, conflictelor întotdeauna există şi un impact de gen şi atunci noi când acţionăm la nivel de comunitate, aceste măsuri trebuie să ţină cont de care este impactul conflictului asupra femeilor şi bărbaţilor, care sunt necesităţile de securitate ale femeilor şi bărbaţilor şi mai mult se înţelege despre localizarea securităţii prin contextul războiului din Ucraina, care ne afectează prin criza umanitară, criza alimentară, criza economică”, a spus Nina Lozinschi.

Autorităţile publice locale prezente la instruire au recunoscut necesitatea elaborării unor planuri locale de acţiuni în domeniul securităţii, războiul din Ucraina şi crizele care au urmat, demonstând din plin acest lucru.

Svetlana Racu, primara comunei Boşcana din raionul Criuleni: „Foarte bine ar fi această agendă să fie ajustată în strategiile noastre locale şi cred că o vom face şi un plan de acţiuni să avem. Eu aş că acest război este rpzboiul femeilor, pentru că mai mult le afectează pe femei şi copii. A trebuit să facem faţă acestui flux de refugiaţi şi nu eram pregătiţi.”

Ludmila Ciaglic, primara comunei Calfa din raionul Anenii Noi: „Trebuie cât mai curând să ne implicăm în elaborarea planului local. Este o problemă, care ţine de domeniul securităţii umane. Asta întruneşte şi dezvoltarea locală, şi condiţii decente de trai, şi acces la serviciile de calitate. Din februarie încoace, toţi suntem stresaţi, am fost puşi în situaţia de a gândi şi a identifica soluţii cât mai rapide în acordarea sprijinului pentru refugiaţi.”

Republica Moldova este la primul Program naţional de acţiuni privind implementarea Rezoluţiei privind femeile, pacea şi securitatea. Acesta a expirat în anul 2021, în prezent se lucrează la proiectul celui de-al doilea program naţional de acţiuni care urmează să vizeze în premieră şi autorităţile publice locale.

Comentarii