Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Regional

28 Sep. 2022 / 20:39

Mai multe femei din Ungheni şi Cahul au participat într-un proiect de dezvoltare financiară

Au dezvoltat abilităţi pentru a deveni independente financiar. 256 de femei din 12 localităţi din raioanele Ungheni şi Cahul au participat într-un proiect pilot, menit să le ajute să se cunoască, să socializeze, să înveţe şi ulterior să se angajeze în câmpul muncii. Modelul de incluziune socio-economică a femeilor va putea fi preluat şi de alte regiuni ale ţării. Mecanismul de incluziune socio-economică. Viaţa femeii s-a schimbat când a aflat despre proiectul „Abilitarea femeilor pentru muncă decentă şi viaţă decentă”, relatează Moldova 1.

Alina are 35 de ani şi doi copii. Femeia spune a suportat agresiunile soţului ani rând pentru că nu avea un loc de muncă, care să-i asigure un venit.  

„Venea acasă şi cum nimeream nu se uita că eu sunt, sau copiii, de multe ori stăteam eu ca să nu-i bată pe ei. Problema cea mare a victimelor că ajungi la un moment dat să crezi că tu eşti un nimeni, pentru că asta ţi se insuflă zi de zi”, menţionează Alina, beneficiară. 

Majoritatea femeilor înscrise în proiect sunt victime ale violenţei în familie.  

„Cel mai important este ca specialiştii să facă interviurile motivaţionale pentru victimele violenţei încât să le faciliteze traseul spre un nou tip de viaţă- viaţă fără violenţă, să înţeleagă că există pârghii pentru a opri violenţa în viaţa lor”, afirmă Victoria Gonţa, expert naţională. 

Proiectul pilot a fost implementat  timp de un an în 12 localităţi ale ţării. 

„Am creat un grup local de experţi direcţia de asistenţă socială, cea de ocupare în câmpul muncii, diferite ONG-uri au lucrat împreună astfel încât femeia să poată parcurge o cale de la violenţă, să poată ieşi din acest cerc vicios”, spune Daniela Dîrzu, coordonatoare program.

„Consilierii merg de la uşă la uşă la femei şi identifică, chiar o ajută să se adreseze şi o încurajează, în timp ce mecanismul ministerului nu presupune aşa ceva. Iată de ce e bine sa ne comasăm eforturile”, afirmă Anna GHerganova, reprezentantă Ministerul Muncii.

„Abordarea a fost concepută împreună cu femeile, cu autorităţile locale şi cele centrale, astfel încât să găsim modalităţi ca ele să iasă din acest cerc al violenţei”, spune Diminika Stojanoska, reprezentată de ţară „Women Moldova”. 

În cadrul proiectului, peste 250 de femei au beneficiat de suport de educaţie şi formare. Dintre acestea,  97 au beneficiat de asistenţă psihologică, 32 şi-au găsit un loc de muncă, iar 21 au beneficiat de minigranturi pentru propriile afaceri. Proiectul a fost implementat de Asociaţia „Făclia” cu sprijinul „Un women”, a Uniunii Europene şi UNICEF Moldova.

Comentarii