Sursa imaginii: poză simbol
Postat de: Mihaela Bucatari
Ştiri / Regional
28 Iul. 2019 / 19:18
Mai mulţi tineri din sudul ţării sunt instruiţi în domeniul apiculturii
Învăţă totul despre apicultură şi au posibilitatea să fie ghidaţi chiar de producătorii din acest domeniu. Vorbim de mai mulţi tineri care sunt implicaţi la cursurile la instruire practică în apicultură, organizate în sudul ţării. Proiectul este o iniţiativă a Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi este implementat în premieră în ţară. Acesta urmăreşte să asigure tinerii cu noi locuri de muncă, în special pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi oportunitatea de a se lansa în afaceri, relatează Mesager.
Viorica Anghel vrea să devină apicultor. Tânăra spune că este determinată să-şi vadă visul împlinit, în pofida provocărilor.
„Cunosc mai multe persoane care sunt şi în scaun cu rotile, dar au albinele lor acasă. Au de la 10 chiar şi 20 de familii. Sunt unii la început de cale dar comunicând cu dânşii am înţeles că se poate de făcut faţă”, a declarat participanta Viorica Anghel.
Şi alţi tineri implicaţi în această activitate şi interesaţi de apicultură spun că au planuri ambiţioase pentru viitor.
„E o bază foarte bună pentru a porni o afacere, de ce nu. Plus, pentru femei nu e atât de larg răspândită. Probabil mai mult pentru bărbaţi dar având în vedere că suntem într-un secol de emancipare a femeie, de ce nu”, a spus participanta Cristina Zacon.
„Îmi pare foarte bine că s-au înscris la aceste cursuri, conform parteneriatului şi mai mult de 50 de tineri au petrecut seminare teoretice şi practice pentru a se ocupa în viitor şi a deschide o afacere. Lor le place apicultura, de atrag, le place tot ce e legat cu apicultura”, a declarat preşedintele asociaţiei Apicultorilor din Cahul, Sergiu Pâslaru.
Cursurile de instruire practică organizate la apicultorii din Cahul, vor ajuta tinerii să se încadreze mai uşor în câmpul muncii, spun autorităţile din regiune.
„Avem tineri care nu sunt angajaţi şi care nici nu sunt luaţi la evidenţă de oficiul forţei de muncă. Asta este foarte grav pentru că această evidenţă nu a duce nimeni, atât doar cât primăriile. Însă trebuie să găsim cumva oportunităţi pentru ai chema la o discuţie, a găsi oportunităţi pentru ei ca să-i interesăm. Totodată, aceste oportunităţi trebuie să fie atât cu consultanţă, cât şi de susţinere financiară ca ei să-şi poată crea o afacere, fiindcă salariile lasă de dorit”, a declarat vicepreşedintele raionului Cahul, Vlad Căşuneanu.
Cele mai bune proiecte vor obţine finanţare din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii prin intermediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
„Tinerii sunt interesaţi de a urma cursul de pregătire a unui business plan, iar urmare a unui concurs vor primi câte un grant pentru a-şi lansa o afacere în apicultura şi respectiv în a se formaliza.Valoarea grantului este de aproximativ 1500 de dolari pentru aproximativ 10 tineri care vor prezenta cele mai bune business planuri”, a menţionat coordonatorul naţional de proiecte, Violeta Vrabie.
Astfel de instruiri sunt organizate şi cu implicarea meşterilor populari din Cahul.
Comentarii