Ştiri

Sursa imaginii: jurnalist.md

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Regional

29 Sep. 2022 / 21:42

Maternitatea de la Bălţi a fost dotată cu echipamente în valoare de jumătate de milion de dolari

O donaţie cu echipamente medicale performante au fost oferite astăzi maternităţii din municipiul Bălţi de către Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie. Graţie noilor echipamente, medicii vor putea presta servicii calitative pentru mămici, relatează Radio Moldova.

Echipamentele donate sunt binevenite pentru maternitatea din municipiul Bălţi, mai ales că ultimele dotări de care a beneficiat instituţia datează din anul 2016, a menţionat, şeful Centrul Perinatal, Carolina Frumusachi.

„Toate echipamentele sunt noi. Sunt mese pentru operaţie, lămpi pentru sălile de operaţie, echipamente pentru dotarea şi buna funcţionare a serviciului de anestezie terapie intensivă maturi şi nou-născuţi, sunt aparatajele pentru terapia intensivă a prematurilor şi a nou născuţilor, deci toate monitoarele a stării intrauterine fetale în timpul travaliului”, a spus Carolina Frumusachi.

În decurs de 30 de ani, instituţia medicală nu a mai beneficiat de asemena dotări, spune vicedirectorul medical al spitalului, Ala Condrea.

„Contra cronometrului s-a lucrat. Îmi amintesc şi acum în luna mai când a venit echipa de la UNFPA şi a evaluat necesităţile acestei instituţii, real care sunt necesităţile stringente şi, desigur, destul de costisitoare. Astăzi noi primim lotul cel mai costisitor, cel mai important”, a spus Ala Condrea.

Una dintre priorităţile Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie este sănătatea femeilor şi a viitoarelor mame, în special în aceste timpuri de criză, spune consultantul UNFPA Moldova, Rodica Gramma.

„În contextul echipării, care are loc acum se dotează deplin, practic absolut tot ce este necesar. Costul total al proiectului pentru echiparea instituţiilor medicale incluse în proiect este de peste 2 milioane de dolari. Nemijlocit pentru Bălţi este livrat echipament de mai mult de jumătate milion de dolari”, a spus Rodica Gramma.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie urmează să doteze 7 maternităţi şi 2 spitale de profil cu echipamente medicale performante.

Comentarii