Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

16 Mai 2022 / 22:05

Monument în memoria ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan, inaugurat la Vulcăneşti (VIDEO)

La Cişmichioi, în raionul Vulcăneşti, a fost dezvelit un monument al soldaţilor care au luptat în Afganistan, ridicat chiar de foştii combatanţi. Monumentul e dedicat veteranilor moldoveni ai războiului din Afganistan. Evenimentul a adunat la un loc veterani din Cahul, Comrat şi Chişinău, relatează Moldova 1.


33 de bărbaţi originari din satul Cişmichioi au participat la războiul din Afganistan.

„Are loc dezvelirea unui monument în memoria războinicului afgan Belekchi Ivan Evgenievici. Inaugurarea monumentului a fost iniţiată de către locatarii satului. La ziua de azi avem mai mult de 29 de monumente, inaugurate în memoria celor căzuţi în Afganistan”, a relatat Constantin Boiştean, membru al veteranilor de război din Afganistan.

„Inaugurarea acestui monument sugerează că niciodată nu vom uita perioada anilor 1979-1989 din Afganistan. Camarazii noştri au murit acolo. Ne vom aminti mereu de ei”, a menţionat Ion Axenti, vicepreşedintele Uniunii Veteranilor, Cahul.

„Îl comemorez pe fratele meu. La vârsta de 42 de ani s-a oferit voluntar să plece în Afganistan unde a şi muncit până la pensie. Mi-a povestit multe despre Afganistan. Am auzit şi istorii de groază”, a declarat Petru Angheloglu, locuitor satul Cişmichioi.

„Monumentul înfăţişează chipul unui soldat, o imagine reprezentativă adusă direct din Afganistan. Mi-ar plăcea ca tânăra generaţie să cunoască cât mai multe despre acel conflict, pentru ca astfel de războaie să nu se mai repete”, a remarcat Gheorghi, preşedinte Consiliul Veteranilor Vulcăneşti.

Conform datelor oficiale, peste 300 de ostaşi moldoveni au fost ucişi în războiul din Afganistan, patru au fost daţi dispăruţi şi câteva mii au fost răniţi. În prezent, în Republica Moldova sunt peste 8 000 de veterani ai războiului din Afganistan.

Comentarii