Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com:Iubesc Soroca

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

15 Iun. 2021 / 18:34

Omagiu poetului Mihai Eminescu la Soroca

Marele Mihai Eminescu a fost comemorat astăzi şi la Soroca. Cu această ocazie, elevii, părinţi şi profesorii instituţiilor publice din raion au depus flori la bustul poetului nepereche, au recitat poezii şi au interpretat cântece din creaţia eminesciană. Totodată, vizitatorii au putut admira şi cumpăra lucrările meşterilor populari care amintesc de vremurile din trecut, relatează Mesager.


Tradiţional, pe 15 iunie, în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Soroca vin toţi cei care l-au îndrăgit pe marele poet al neamului românesc. Îmbrăcaţi în haine tradiţionale, sorocenii au depus flori la bustul scriitorului şi au fluturat drapelul ce ne leagă ca naţiune.

„Pentru mine Eminescu este cartea de căpătâi pe care am crescut, am crescut nepoţii, am mers la luptă pentru emanciparea naţională şi totul este actual”, a spus Vasile Apreutesei din Soroca.  

„Eu am crescut cu pezia lui Eminescu. Am fost mereu prezentă la recitalurile lui şi l-am comemorat mereu ca un mare poet, ca un luceafăr al literaturii noastre”, a menţionat Ilinca Ilieş, elevă.

„Parcă a trăit ca toţi, dar diferenţa dintre ceilalţi a fost că a iubit aşa cum nu a iubit nimeni. M-aş referi şi la noţiunea de iubire din poemele sale. Iar iubirea faţă de Partrie pentru el a însemnat ceva care nu poate fi descries”, a declarat Petre Popa, director de teatru.

Prin expoziţii de carte, prin recitaluri de poezie, şi bibliotecile raioanele i-au adus un omagiu marelui poet. 

„Desigur că activităţi au loc în biblioteci, atât în instituţiile de învăţământ, cât şi în bibliotecile municipale, bibliotecile teritoriale. Este important, căci totuşi Mihai Eminescu rămâne a fi un ctitor spiritual al culturii naţionale”, a precizat Grigore Bucătaru, şeful Direcţiei cultură şi turism din Soroca.

Supranumit poetul nepereche, Eminescu a decedat la vârsta de 39 de ani. Luceafărul poeziei româneşti este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Comentarii