Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

02 Iul. 2022 / 15:27

Peste 200 de gospodării din satul Voloviţa nu au apă în fântâni din cauza secetei (VIDEO)

Valul de caniculă a secat apa din fântânile a peste 200 de gospodării dintr-un sector al satului Voloviţa, raionul Soroca. În această zonă a satului, casele încă nu au fost conectate la sistemul de aprovizionare cu apă. Astfel, oamenii sunt nevoiţi să se deplaseze kilometri întregi pentru o căldare cu apă, relatează Moldova 1.


Oamenii sunt nevoiţi să-şi cumpere apa de băut. Unii merg la zeci de kilometri depărtare ca sa aducă o butelie de apă. 

„Ne-am retras din oraş aici ca să ne fie mai uşoară viaţa, să avem o bucăţică de pământ, ca să o prelucrăm, să strângem, dar din cauza apei nu putem. În afară de asta, în fântâni apă de băut nu este”, a relatat locuitoarea Svetlana Ciumac.

Tudor Mihalcean şi-a creat condiţii ca la oraş, cu apa la robinet, însă de ceva vreme este nevoit să se aprovizioneze cu apă de la izvor.

„Eu aduc apa în bidoane de la biserică sau de la izvor, de acolo aducem apă de băut. Asta se întâmplă în perioada când nu este apă în fântână, dar ea apare şi dispare periodic”, a relatat Tudor Mihalcean.

Potrivit autorităţilor locale, locuitorii din această zonă vor beneficia de apeduct centralizat, după ce va fi avizat proiectul de aprovizionare cu apă.

„Acolo se consideră ca extravilan, noi când am făcut proiectul pe Voloviţa şi Alexandru cel Bun, am lăsat ţeavă şi pentru ei. Facem planul urbanistic, când vom trage în intravilanul satului, noi atunci vom face proiectul automat şi pe dânşii. Avem 13 instanţe care trebuie să avizeze şi cum ei ne dau avizările, noi hotărâm întrebarea aceasta”, a declarat primarul satului Voloviţa, Iulian Colesnic.

Până atunci, însă, oamenii sunt nevoiţi să păstreaze fiecare picătură de apă.

Comentarii