Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Regional

03 Oct. 2022 / 13:25

„Să faci butoaie e o artă”, afirmă un meşter din satul Scoreni, raionul Străşeni, care a moştenit această meserie de la tatăl său (VIDEO)

În plin sezon al strugurilor şi al vinului, butoaiele sunt la mare căutare. Alexandru Barboş din satul Scoreni, raionul Străşeni, este unul dintre puţinii meşteri care mai prelucrează manual lemnul la fel ca acum 100 de ani. Are 67 de ani, iar meseria de dogar a moştenit-o de la tatăl său. El a început să confecţioneze butoaie încă din adolescenţă, relatează Moldova 1.


Să faci butoaie e o artă, afirmă Alexandru Barboş. Bărbatul mai spune că acest meşteşug îi aduce un venit stabil.

„Trebuie să ai dorinţă de a face butoaie, trebuie să le iubeşti a face. Eu de-o pildă m-am construit, mi-am cumpărat transport, prin munca asta, prin sudoare mare. Şi mi-am construit fântână, cu puterile mele mi-am construit casă, masă, copii, copaci şi livadă şi vie. Nu zic am lucrat şi la stat, lucram la colhoz”, spune Alexandru Barboş.

Anual, meşterul confecţionează până la 35 de butoaie. Cele mai solicitate sunt poloboacele mici, chiar dacă sunt destul de scumpe.

„Aşa butoi costă 1600 de lei dar anii trecuţi costa 1200-1300 de lei. O crescut preţurile o ridicat şi lumea preţurile la butoaie. În doi ani am făcut vreo 50 de acestea mici, dar la un butoi mare îţi trebuie aproape la o săptămână ca să-l faci. Ca lemnul să-l despinteci, să-l desfaci, cercuri trebuie într-o zi să faci”, susţine dogarul.

Totuşi, în ultima perioadă, poloboacele din lemn treptat pierd teren în faţa butoaielor din inox.

„Oamenii cumpără şi din inox. Eu le lămuresc când vin şi cumpără că vinul care îl fac oamenii trebuie să răsufle. În inox vinul nu trăieşte, trăieşte doar vinul care e cu spirt. Şi oamenii cumpără inox pentru coniac. Dacă pui ţuică mai puternică de 60 de grade, ea dispare. Butoiul nu curge, dar scade din butoi se evaporă încet”, menţionează Alexandru Barboş.

Meşterul spune că cel mai mare butoi pe care l-a confecţionat avea o capacitate de o tonă.

Comentarii