Ştiri

Sursa imaginii: Facebook

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Regional

13 Oct. 2021 / 14:48

„Satul meu, mândria mea”, expoziţie tomnatică vernisată de elevii din Cruzeşti (VIDEO)

„Satul meu, mândria mea” - aşa a fost numită o expoziţie tomnatică şi tradiţională de către elevii Complexului educaţional din satul Cruzeşti. Astfel, fiecare clasă a pregătit un colţişor în sala sa de ore unde au fost prezentate juriului cele mai deosebite obiecte rămase de la bunici şi străbunici. Concursul a fost organizat de către administraţia locală cu prilejul hramului comunei Cruzeşti care va fi sărbătorit în data de 14 octombrie. Ulterior, copiii vor primi diplome şi premii băneşti, relatează Mesager.



Copiii s-au adunat cu mic cu mare, aducând la expoziţie bucate tradiţionale, fructe şi legume de toamnă, dar şi obiecte tradiţionale, vechi de sute de ani, rămase în familie de la bunici şi străbunici. Ei au aşteptat cu sufletul la gură aprecierea din partea juriului.

„Noi am amenajat un colţişor din casa cea mare cum se practica la moldoveni. Aici sunt din mai multe regiuni obiecte. Prosopul este ca în nord, mai mult practica, iar faţa de masă este mai mult croşetată, ca la noi în sat.”

„Un costum care are 100 de ani tradiţional şi o fustă care are 200 de ani. De la bunici.”

„Eu aici am făcut moara aceasta şi ciupercile. M-a ajutat mama. Am făcut din hârtie o creangă, pe care am pus-o aici cu lipici fierbinte”, spun elevii.

Profesorii susţin că au rămas surprinşi de implicarea şi dăruirea de sine a copiilor şi părinţilor care au adus la expoziţie cele mai frumoase şi deosebite obiecte.

„În expoziţia noastră prezentată în colţişorul clasei mari, realizat de elevii clasei a cincea, sunt prezentate lucrări care au fost realizate de către gospodina din comună Cruzeşti Crudu Veronica, feţele de pernă, prosopul”, spune Tatiana Grati, profesoară.

„Copiii au mobilizat bunicile şi aici aveţi parte din ce a fost o valoare în viaţa de cândva a oamenilor, poate chiar nu sunt în viaţă, dar amintirea lor a rămas şi sunt acei înaintaşi ai satului nostru”, spune Tatiana Goncear, profesoară.

Până la pandemie, în fiecare an, în ajunul hramului satului, astfel de expoziţii erau organizate pe terenul de sport al gimnaziului. În acest an, la fel ca şi anul trecut, copiii au amenajat spaţiile expoziţionale în sălile de clasă.

„Este importantă expoziţia şi prin faptul că participă toţi actorii comunităţii, copii, părinţi, şcoala, dar şi administraţia publică locală. Suntem un sătuc aproape de Chişinău, dar încercăm să păstrăm tradiţiile, încercăm să valorificăm şi să nu uităm ceea ce este nemuritor pentru poporul nostru”, spune Violeta Crudu, primar al comunei Cruzeşti.

Complexul educaţional Gimnaziul-grădiniţă din comuna Cruzeşti este frecventat de aproximativ 200 de copii.

Comentarii