Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Regional

27 Iun. 2022 / 16:25

Un antreprenor din Soroca şi-a transformat pasiunea într-o afacere profitabilă (VIDEO)

Un antreprenor din comuna Şolcani, raionul Soroca, şi-a transformat pasiunea pentru plantele medicinale într-o afacere profitabilă. În prezent, bărbatul cultivă mai multe soiuri de plante pe o suprafaţa de 10 hectare. Florile culese cu multă grijă sunt uscate, iar ulterior exportate în ţările Uniunii Europene, relatează Moldova 1.


Ion Cebotari a pornit propria afacere acum cinci ani. În această perioadă, bărbatul a îndeplinit un şir de condiţii impuse de Uniunea Europeană, pentru că doar astfel putea să exporte producţia în ţările de vest. A obţinut un certificatul bio, iar în prezent cultivă cinci soiuri de plante medicinale. 

„Avem plante medicinale ca calendula, care în română sunt gălbinele. Avem malva silvestră, avem vasilioc, în română bănuţ. Colectăm plante medicinale pentru a le usca şi pentru a le transporta în Uniunea Europeană, adică Franţa, Germania.
Suntem certificaţi bio, ne ocupăm din 2015 cu creşetrea plantelor medicinale, dar cerificatul bio l-am obţinut în 2020”, spune Ion Cebotari, antreprenor. 

Iar ca să reuşească că culeagă plantele la timp, antreprenorul a angajat şi câţiva muncitori. 

„Avem braţe de muncă, şi cel mai important că le oferim posibilitatea să colecteze flori, să aibă de lucru pe tot parcursul anului, adică din luna martie când semănăm seminţele de plante medicinale şi până toamna târziu”, spune Ion Cebotari.

„Este un lucru migălos, dar ne obişnuim. Avem de lucru la noi acasă, nu este departe, nu ne ducem peste hotare. Noi muncim zi de zi până toamna târziu, numai dacă plouă suntem acasă. Este greu, toată ziua stai aplecată, dar îi frumos. Bem şi noi ceai, e foarte lecuitor”, afirmă Tatiana Mardici, muncitoare. 

Zilnic, antreprenorii strâng peste 400 de kilograme de plante medicinale.  
 

Comentarii