Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

22 Iun. 2022 / 17:43

Un monument în memoria victimelor Holocaustului, inaugurat la Orhei

La Orhei a fost inaugurat un monument în memoria victimelor Holocaustului. Lucrarea a fost edificată pe Aleea monumentelor din strada Vasile Lupu. La inaugurarea monumentului a participat şi premierul Natalia Gavriliţa.

În discursul său, şefa Guvernului a făcut recurs la istorie, a condamnat atrocităţile trecutului şi suferinţa la care au fost supuşi oamenii nevinovaţi.

„Al Doilea Război Mondial a adus atâta nenorocire şi distrugere, încât mulţi au crezut că va fi ultimul pentru omenire. Din păcate, nu toţi au învăţat lecţiile acelui război. Unul din cele mai devastate grupuri a fost cel al minorităţilor evreieşti şi rome, pentru care naziştii au implementat odioasa soluţie finală, care a atins şi localităţile noastre. Mii de evrei şi romi au fost scoşi din casele lor, împuşcaţi sau condamnaţi la moarte sigură prin marşurile inumane spre lagărele de concentrare”, a relatat Natalia Gavriliţa.
Şefa Executivului a menţionat şi despre rolul simbolurilor şi al edificiilor istorice în educarea tinerei generaţii. „Paginile negre ale istoriei nu trebuie ascunse sub covorul tăcerii. Trebuie să vorbim unii cu alţii şi despre perioadele bune şi despre cele rele. Trebuie să transmitem lecţiile istoriei generaţiilor tinere, ca acel impuls violent, care din păcate este în mulţi dintre noi, să fie neutralizat cu puterea raţiunii, cu puterea binelui şi a înţelepciunii. Monumentele de for public au un rol special în educarea noilor generaţii, în stabilirea unor simboluri înălţătoare, care definesc întreaga societate”.

Potrivit datelor istorice, aproximativ 4000 de evrei din raionul Orhei au fost victime ale genocidului din 1941-1945. 

Comentarii