Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

06 Oct. 2022 / 12:31

Activităţile refugiaţilor ucraineni la Centrul de plasament din Căzăneşti (VIDEO)

O parte dintre refugiaţii ucraineni găzduiţi în ţara noastră au găsit adăpost în familiile oamenilor şi în centrele de plasament din raionul Teleneşti. O a doua casă pentru oamenii goniţi de război a devenit şi Centrul de plasament din Căzăneşti, informează Moldova 1.

De la începutul războiului din Ucraina, 145 de persoane au fost găzduite de centrul din Căzăneşti.

„Aceştea sunt veniţi în luna martie şi până în prezent trăiesc în centrul nostru nu au unde pleca pentru că la două familii casele sunt distruse", a spus responsabila centrului Căzăneşti, Ana Cuşnir.
„Este prima toamnă când suntem departe de cuibul nostru. Ne simţim bine, avem de toate, dar gândurile noastre sunt acasă, în Ucraina. Am vrea să revenim, dar ne este frică, avem patru copii", a relatat Ecaterina Savinovskaia, refugiată.
„Urmărim ce se întamplă acasă. E groaznic: ieri au fost omorâţi doi vecini, în sat au rămas mamele noastre", a menţionat Alexandru Savinovski.

Din aceeaşi localitate, Cotlearovo, regiunea Nicolaev este şi o altă familie cu mulţi copii. 

„La noi bombardează necontenit. Aceste pământuri sunt ale poporului ucrainean şi nicidecum ale Rusiei", a afirmat Serghei Gluşciuc, refugiat.
„Ne simţim bine aici, copiii învaţă online, merg uneori la şcoala din sat, cea mai mică frecventează grădiniţa, alimentarea e bună", a precizat Marina Gluşciuc, refugiată.

Războiul n-a afectat spiritul creativ al copiilor. Ei au înfrumuseţat pereţii camerei cu desenele lor. Într-unul este reprezentată toată familia, în altă încăpere atrage atenţia un copac înflorit.

„Aici a contribuit fiecare copil cu floricica sa. Copacul îi reprezintă pe toţii copiii, arată cât sunt de uniţi", a adăugat Ana Cuşnir.

Mereu gata să ofere ajutor celor care au nevoie sunt Irina şi Elena Otian, mama şi fiica cu dizabilităţi de auz. Au venit din Nicolaev.

„Am venit pentru că vrem să trăim! Aici suntem în siguranţă. Am fost primiţi cu inima deschisă, ne-am împrietenit. Psihologii ne-au sfătuit să executăm desene antistres, cred că ajută să ne calmăm", a remarcat Irina Otian, refugiată.

De la începutul războiului cele trei centre din raionul Teleneşti au găzduit 310 de benefuciari, alţi 1260 de refugiaţi au fost plasaţi în familii.

„Au fost solidari cetăţenii de rând, administraţiile publice locale. Centrele de plasament sunt finanţate de Agenţia Naţionala de asistenţă socială cu suportul Consiliului raional. Avem un mare sprigin din partea organizaţiilor nonguvernamentale", a declarat şefa Direcţiei Asistenţă Socială Teleneşti, Angela Sîrbu.

În raionul Teleneşti acum sunt 180 de refugiaţi.

Comentarii